1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Pyszne ciasta biszkoptowe. Zobacz TOP 12 sprawdzonych...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Pyszne ciasta biszkoptowe. Zobacz TOP 12 sprawdzonych przepisów naszych Czytelników na ciasta na biszkopcie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 14
Składniki na biszkopt...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką

Składniki na biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Składniki na mus
litr soku z pomarańczy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki cukru kryształu

Składniki na piankę
1/2 litra śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącego mleka

Wykonanie
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st., czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry dnem, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy. Połowę soku ugotować z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuścić dwa budynie, połączyć z gotującym się sokiem i gotować do zagęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelać na wystudzony biszkopt, odstawić do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Do śmietany dodać małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszać łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!). Gotową masę śmietankową przełożyć na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny.
Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

3 z 14
Składniki:...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu

Składniki:
Biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Beza kokosowa:
4 białka
2/3 szklanki cukru
20 dag wiórków koksowych

Poncz:
100 ml rumu
sok z połowy cytryny

Masa:
1/2 litra mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 łyżki cukru
1 kostka masła
1 puszka ananasa

Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki mleka

Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.
3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.
4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

4 z 14
Składniki na ciasto...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Rolada biszkoptowa z masą kakaową i powidłami śliwkowymi. Smak zaskoczy wszystkich!

Składniki na ciasto
jajko – 6 sztuk
cukier – 8 łyżek
cukier waniliowy – 1 opakowanie
mąka pszenna – 6 łyżek
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Składniki na masę:
masło – 200 g
kakao – 2 łyżki
czekolada – 60 g
olejek rumowy – 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe – 1 łyżka

Dodatkowo
polewa czekoladowa

Wykonanie:
CIASTO :
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę, kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka, cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy, a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA:
Miękkie masło rozcieramy w misce, dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano-jajeczną.
(można dodać odrobinę spirytusu do smaku!)
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła  i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całość polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Byli napadani z bronią w ręku. Trafi do nich Dzwon Nadziei poświęcony w Krakowie

Byli napadani z bronią w ręku. Trafi do nich Dzwon Nadziei poświęcony w Krakowie

Kibice Hutnika świętowali zwycięstwo. Zobacz zdjęcia z trybun

Kibice Hutnika świętowali zwycięstwo. Zobacz zdjęcia z trybun

Zobacz również

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie