Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji show MasterChef, autorka bloga Ostra na słodko, poleca ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki
- ok. 250 g cukinii
- szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 miękkie banany
- ok. 150 g suszonych daktyli
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3 jajka
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na średnich oczkach, oprószyć szczyptą soli, odstawić na kilkanaście minut, odcisnąć.
Płatki zmielone na mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Banany zmiksować z daktylami i masłem orzechowym, dodać do płatków owsianych, a następnie dorzucić cukinię. Jajka ubić na jasną puszystą masę, dodać do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN