
Z gotowego ciasta francuskiego można przygotować wiele wyśmienitych dań. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy.

Szybki i prosty dyniowy strudel z ciasta francuskiego Roberta Muzyczki
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 cebule
2 łyżki masła
200 g miąższu dyni
3 ząbki czosnku
200 g sera Aldamer MSM Mońki w plastrach
100 g szynki wędzonej parzonej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
sezam i kminek do posypania
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na wolnym ogniu, na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać utartą na grubym oczku dynię, posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, a następnie odstawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i ułożyć na blaszce.
Na ciasto wyłożyć warstwę dyni z cebulą, następnie plasterki sera, szynki oraz ponownie dynię i ser. Brzeg ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć tak, żeby całe nadzienie znalazło się w środku. Brzegi ciasta podwinąć pod spód, a z góry posmarować strudel pozostałym jajkiem oraz posypać sezamem oraz kminkiem.
Wierzch ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut (do ładnego zarumienienia).
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i serem Joanny Tokarz
Składniki
1 płat ciasta francuskiego
8 małych pieczarek
pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
8 plasterków sera rolada ustrzycka
2 łyżki cebulki zapiekanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 małe jajko
łyżka sezamu sól, pieprz
Wykonanie
Płat ciasta francuskiego podzielić na 8 kawałków. Każdy posmarować w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg położyć plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Posolić i popieprzyć.
Trzy posmarowane rogi zlepić ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
Do tak przygotowanej koperty wsypać po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.

Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem Koła Gospodyń z Białki
Składniki
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania
Wykonanie
Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.