
Wytrawne ciasto francuskie z morelami i serem pleśniowym Violetty Grzelki
Składniki
opakowanie świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
jajko
ok. 10 świeżych moreli
ser typu roquefort, tu ser pleśniowy Lazur błękitny
świeże, zielone listki do ozdoby, np. rukoli, kolendry, szałwii, kiełki słonecznika
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury wskazanej przez producenta ciasta francuskiego (ok. 180-210 stopni). Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze do pieczenia i ułożyć na dużej, płaskiej blaszce. Jeśli ciasto jest zamrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić. Jajko roztrzepać z łyżeczką zimnej wody i posmarować powierzchnię ciasta.
Morele umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki, a następnie ułożyć na powierzchni ciasta miąższem do wierzchu. Na koniec rozrzucić pokrojony w małe kostki niebieski ser typu roquefort.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut - do momentu aż urośnie i równomiernie się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ozdobić świeżymi listkami, na przykład rukoli, kolendry, szałwii czy też dowolnymi kiełkami. Ciasto jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami nadziewanymi papryką Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową
ciasto francuskie
jajko
drewniane patyczki do szaszłyków
Wykonanie
Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek. Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek.
Na środku paska położyć oliwkę i owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owinąć resztę oliwek, aż do końca paska.
Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut.

Chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z żółtym serem Roberta Muzyczki
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
10 plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
20 plasterków mini salami
pomidorki koktajlowe (według uznania)
1 czerwona cebulka
orzeszki piniowe
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto francuskie pokroić na 10 równych kwadracików, rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na każdym z kawałków położyć plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki minisalami. Ułożyć także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę. Całość doprawić solą i pieprzem, posypać orzeszkami piniowymi. Kwadraciki wstawić do piekarnika na około 20 minut i piec aż się zarumienią.

Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 serek naturalny do smarowania
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu płynnego
Składniki na mus ze śliwek kalifornijskich
200 g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
8 łyżek wody
Wykonanie
W małym rondelku poddusić śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości. Całość zblendować na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmarować warstwą musu oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak „spiralkę”. Paluchy układać obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polać płynnym miodem. Całość piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg).