Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji show MasterChef, autorka bloga Ostra na słodko, poleca kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i kruszonką
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 220 g masła
- 4 żółtka
Składniki na kruszonkę
- 125 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/3 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na masę
- 2 budynie śmietankowe
- 600 ml mleka 2 proc.
- 3 łyżki cukru
- ok. 2-3 szklanki agrestu
Wykonanie
Ciasto. Masło roztopić, wystudzić, wymieszać z mąką pszenną, mąką migdałową, płatkami migdałów oraz cukrem. Wyrobić, odstawić.
Kruszonka. Mąkę przesiać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać na kruszonkę. Dodać żółtka oraz śmietanę, szybko wyrobić gładkie ciasto. Wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić.
Masa. Budynie ugotować na mleku z cukrem, wystudzić. Na ciasto wylać budyń, posypać agrestem, przykryć kruszonką rozdrobnioną w palcach.
Piec około 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (w razie potrzeby dłużej o około 10 minut). Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN