Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i migdałową kruszonką [PRZEPIS]

Sylwia Ładyga
Przepis na ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i migdałową kruszonką.

Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji show MasterChef, autorka bloga Ostra na słodko, poleca kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i kruszonką

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 220 g masła
  • 4 żółtka

Składniki na kruszonkę

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na masę

  • 2 budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka 2 proc.
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 2-3 szklanki agrestu

Wykonanie

Ciasto. Masło roztopić, wystudzić, wymieszać z mąką pszenną, mąką migdałową, płatkami migdałów oraz cukrem. Wyrobić, odstawić.

Kruszonka. Mąkę przesiać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać na kruszonkę. Dodać żółtka oraz śmietanę, szybko wyrobić gładkie ciasto. Wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić.

Masa. Budynie ugotować na mleku z cukrem, wystudzić. Na ciasto wylać budyń, posypać agrestem, przykryć kruszonką rozdrobnioną w palcach.

Piec około 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (w razie potrzeby dłużej o około 10 minut). Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska