Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto śnieżny puch [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Przepis na ciasto śnieżny puch.

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki proponuje szybkie ciasto na długie, jesienne wieczory.

Składniki

  • 20 dag herbatników kakaowych
  • ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 2 śnieżki w proszku
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pół litra wrzątku

Posypka kokosowa

  • 100 dkg wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru

Wykonanie

Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.

Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska