Koło Gospodyń Wiejskich z Białki proponuje szybkie ciasto na długie, jesienne wieczory.
Składniki
- 20 dag herbatników kakaowych
- ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 2 śnieżki w proszku
- szklanka mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- pół litra wrzątku
Posypka kokosowa
- 100 dkg wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN