Ciasto z rabarbarem to propozycja na pyszny wiosenny deser do kawy. Spieszcie się, nowiem sezon na rabarbar trwa krótko!
Ciasto z rabarbarem, powidłami i kruszonką [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 100 g margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- 20 g drożdży
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
- 300 g rabarbaru
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie
1. Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
2. Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
3. Ciasto na blaszce posmarować powidłami śliwkowymi. Na cieście rozłożyć rabarbar. Oprószyć cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
