
Zobaczcie przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem naszych Czytelników.

Babciny placek z rabarbarem Marty Góry
Składniki
50-75 dag rabarbaru (umytego, obranego i pokrojonego)
4 jaja
25 dag cukru drobnego lub pudru
20 dag mąki
15 dag masła
cukier waniliowy
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Z białek ubić bardzo sztywną pianę. Dodawać do masy żółtkowo-tłuszczowej po łyżce, na przemian z mąką. Delikatnie wymieszać. (uwaga! – nie dodawać proszku do pieczenia!). Wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę, na to wyłożyć rabarbar. Piec w temperaturze 180-200 stopni do upieczenia (na tzw. patyk - aż wbity do ciasta będzie suchy).

Strudel pleciony z truskawkami i rabarbarem Agnieszki Sznajder
Składniki na 2 strudle
1/2 kg mąki pszennej
10 dag masła lub dobrej margaryny
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag cukru
2 dag świeżych drożdży
1 jajo
2 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo
5-6 łodyg rabarbaru
2 słoiki frużeliny truskawkowej
Wykonanie
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 15-20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubić z cukrem na pianę, dodać do reszty składników.
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, szczelnie przykryć folią do żywności i pozostawić na ok. 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Rabarbar obrać z wierzchnich łupinek i pokroić na jednocentymetrowe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na prostokąt, naciąć boki, a środek pozostawić w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmarować frużeliną truskawkową, nałożyć kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodać jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplatać na przemian, tworząc zwarty strudel.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim gotowy strudel i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, strudel z wierzchu przed włożeniem posmarować obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto na kratce kuchennej, posypać cukrem pudrem lub polać słodkim lukrem.

Tarta z rabarbarem i bezą Agnieszki Haftek
Składniki na ciasto
250 g mąki
25 g cukru pudru
125 g masła
60 ml zimnego mleka
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo
600-700 g rabarbaru
5-6 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na bezę
2 białka (w temperaturze pokojowej)
100 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
W misie robota umieścić mąkę, cukier puder, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Wymieszać składniki, po czym dodać żółtko i chwilę wyrabiać ciasto, dodawać stopniowo mleko. Ciasto Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i sachować do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru - na około 30 minut.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, umieścić w dużym garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać dokładnie. Smażyć na małym ogniu, do momentu aż rabarbar zmięknie, płyn odparuje i zgęstnieje (czas smażenia to mniej więcej 20-25 minut).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę do tarty wylepić ciastem i gęsto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i rozsypać obciążenie - fasole lub ceramiczne kulki. Piec 15 minut, potem zdjąć papier i piec jeszcze 10 minut.
W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni. Na spód tarty dać usmażony rabarbar, na wierzch delikatnie rozprowadzić masę z białek. Piec około 25 minut, do momentu aż beza się lekko zarumieni.