Ciasto z truskawkami. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Drożdżowe ciasto truskawkowe Aleksandry Faiks
Składniki
350 g mąki (100 g do kruszonki)
30 g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki masła (3 stopione + reszta do kruszonki)
żółtko
szczypta soli
300 g truskawek
40 g cukru pudru
Wykonanie
Podgrzać mleko. W misce wymieszać pokruszone drożdże, pół łyżki mąki i pół łyżki cukru. Rozpuścić niewielki kawałek masła. Ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia (ok 5-8 min). Mąkę przesiać z solą i cukrem. Wlać drożdże i wymieszać. Po połączeniu składników dodać dwie łyżki rozpuszczonego masła. Zagnieść i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Truskawki wymyć. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Zostawić na 20 min pod przykryciem.
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, łącząc składniki. Na ciasto wyłożyć truskawki pokrojone w połówki. Truskawki posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut (do suchego patyczka).