13 z 17

fot. Efective Public Relations
W Dolinie Karpia wyliczają niezliczone ilości sposobów przyrządzania karpia. Jest w każdym razie ryba, która idzie z modą, jak świadczy przykład sushi z wędzonego karpia.
14 z 17
![Co warto wiedzieć o karpiu, zanim trafi na nasze świąteczne stoły. Hodowcy i kucharze radzą, jak wybrać najlepsze ryby [ZDJĘCIA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/bb/b0/5df38f0993cf8_o_xlarge.jpg)
fot. Efective Public Relations
15 z 17
![Co warto wiedzieć o karpiu, zanim trafi na nasze świąteczne stoły. Hodowcy i kucharze radzą, jak wybrać najlepsze ryby [ZDJĘCIA]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c9/71/5df39024ac7f1_o_xlarge.jpg)
16 z 17

fot. Archiwum GK
I na koniec jeszcze kilka faktów. A więc Polska jest liderem produkcji karpi w Unii Europejskiej, z niemal 30 proc. udziałem w całkowitej produkcji tych ryb na terenie krajów unijnych. Rynek konsumpcyjny karpia w Polsce szacowany jest na ponad 21 000 ton. To bez wątpienia czyni nasz kraj prawdziwym królestwem karpi. Oczywiście większość konsumowana jest przy okazji Wigilii i świąt Bożego Narodzenia.