
Zobaczcie przepisy na niebanalne dania z cukinią.

Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem
Składniki
1 cukinia
garść liści sałaty - mytej rukoli (np. Eisberg)
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Składniki dressingu
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing. Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym
Składniki:
1 młoda cukinia
100 g sera feta
świeża bazylia
pieprz
olej
sos czosnkowy
Wykonanie:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym (np. Tarsmak).

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki
Składniki
1 duża cukinia
12 pomidorków koktajlowych
garść liści szpinaku baby
1 duży pęczek natki pietruszki
75 g orzechów Pinii Bakalland
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 połówka cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cukinię dokładnie umyć i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki zrobić z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć i posiekać, dodać ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie zblendować za pomocą pulsacyjnych ruchów.
Gotowe pesto przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przełożyć na patelnię i smażyć przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
Gotowe danie przyprawić do smaku solą i pieprzem i posypać liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość można skropić sokiem z cytryny.