1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na niebanalne dania z cukinią.

Zobaczcie przepisy na niebanalne dania z cukinią.

2 z 10
Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem...

Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem

Składniki
1 cukinia
garść liści sałaty - mytej rukoli (np. Eisberg)
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu

Składniki dressingu
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing. Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

3 z 10
Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym...

Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym

Składniki:
1 młoda cukinia
100 g sera feta
świeża bazylia
pieprz
olej
sos czosnkowy

Wykonanie:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z sosem czosnkowym (np. Tarsmak).

4 z 10
Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki...

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

Składniki
1 duża cukinia
12 pomidorków koktajlowych
garść liści szpinaku baby
1 duży pęczek natki pietruszki
75 g orzechów Pinii Bakalland
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 połówka cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cukinię dokładnie umyć i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki zrobić z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć i posiekać, dodać ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie zblendować za pomocą pulsacyjnych ruchów.
Gotowe pesto przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przełożyć na patelnię i smażyć przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
Gotowe danie przyprawić do smaku solą i pieprzem i posypać liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość można skropić sokiem z cytryny.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Eryk Kulm i Mateusz Janicki oko w oko z krakowską publicznością

Eryk Kulm i Mateusz Janicki oko w oko z krakowską publicznością

Komiksowe historie tylko dla dorosłych. Wystawa 18+ w Krakowie

Komiksowe historie tylko dla dorosłych. Wystawa 18+ w Krakowie

Cracovia II coraz bliżej trzeciej ligi. Mecz na szczycie dostarczył sporych emocji

Cracovia II coraz bliżej trzeciej ligi. Mecz na szczycie dostarczył sporych emocji

Zobacz również

Komiksowe historie tylko dla dorosłych. Wystawa 18+ w Krakowie

Komiksowe historie tylko dla dorosłych. Wystawa 18+ w Krakowie

Cracovia II coraz bliżej trzeciej ligi. Mecz na szczycie dostarczył sporych emocji

Cracovia II coraz bliżej trzeciej ligi. Mecz na szczycie dostarczył sporych emocji