
Prosta sałatka z cukinią, rukolą i sosem winegret
Składniki na sałatkę
garść liści rukoli
cztery plastry młodej cukinii
½ czerwonej cebuli
¼ żółtej papryki
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego (np. Dan Cake)
łyżka oleju kokosowego lub słonecznikowego
Składniki na sos winegret
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Wykonanie
Sałatę umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Młodą cukinię zgrillować lub podsmażyć na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki wymieszać naczyniu. Posypać prażonym słonecznikiem.
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polać powstałym sosem.
Kroimy pokroić w podłużne paski. Kromki chleba umieścić w opiekaczu lub piekarniku, poczekać, aż staną się chrupiące.

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym
Składniki na placki
3 młode cukinie
2 jajka
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy
Składniki na sos koperkowy
200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
pęczek koperku
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Frykadelki cielęce z ziemniakami i cukinią
Składniki na frykadelki
500 g cielęciny mielonej
1 czerstwa bułka pszenna
ok. 150 ml mleka
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
150 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki
mąka do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo
5 średnich ziemniaków
1 młoda cukinia
1 mały por (jasna część)
4 pomidory suszone w oleju
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
sól i pieprz do smaku
świeże oregano
Wykonanie
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Gdy całkowicie zmięknie, odcisnąć i dodać do cielęciny. Dodać również jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy do smaku i 100 g sera startego na tarce. Całość dokładnie wyrobić ręką i uformować małe (ok. 50 g) okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na wolnym ogniu, na średnio rozgrzanym maśle z obu stron na lekko złoty kolor.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będą miękkie i lekko zrumienione, doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na talerze. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju cukinię i pora pokrojonego w plasterki. Pod koniec dodać pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać. Tak przygotowane wyłożyć na ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym starkowanym serem i listkami świeżego oregano.

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami
Składniki:
pół młodej cukinii
200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
6 średnich świeżych pieczarek
1 świeża kolorowa papryka
6-7 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oleju rzepakowego
zioła prowansalskie, sól, płatki chili do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgrzanym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić.
Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.