5 z 10
Prosta sałatka z cukinią, rukolą i sosem winegret...

Prosta sałatka z cukinią, rukolą i sosem winegret

Składniki na sałatkę
garść liści rukoli
cztery plastry młodej cukinii
½ czerwonej cebuli
¼ żółtej papryki
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego (np. Dan Cake)
łyżka oleju kokosowego lub słonecznikowego

Składniki na sos winegret
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Wykonanie
Sałatę umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Młodą cukinię zgrillować lub podsmażyć na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki wymieszać naczyniu. Posypać prażonym słonecznikiem.
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polać powstałym sosem.
Kroimy pokroić w podłużne paski. Kromki chleba umieścić w opiekaczu lub piekarniku, poczekać, aż staną się chrupiące.

6 z 10
Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym...

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Składniki na placki

3 młode cukinie
2 jajka
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy

Składniki na sos koperkowy
200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
pęczek koperku
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

7 z 10
Frykadelki cielęce z ziemniakami i cukinią...

Frykadelki cielęce z ziemniakami i cukinią

Składniki na frykadelki
500 g cielęciny mielonej
1 czerstwa bułka pszenna
ok. 150 ml mleka
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
150 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki
mąka do obtoczenia
masło klarowane do smażenia

Dodatkowo
5 średnich ziemniaków
1 młoda cukinia
1 mały por (jasna część)
4 pomidory suszone w oleju
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
sól i pieprz do smaku
świeże oregano

Wykonanie
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Gdy całkowicie zmięknie, odcisnąć i dodać do cielęciny. Dodać również jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy do smaku i 100 g sera startego na tarce. Całość dokładnie wyrobić ręką i uformować małe (ok. 50 g) okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na wolnym ogniu, na średnio rozgrzanym maśle z obu stron na lekko złoty kolor.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będą miękkie i lekko zrumienione, doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na talerze. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju cukinię i pora pokrojonego w plasterki. Pod koniec dodać pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać. Tak przygotowane wyłożyć na ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym starkowanym serem i listkami świeżego oregano.

8 z 10
Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami...

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

Składniki:
pół młodej cukinii
200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
6 średnich świeżych pieczarek
1 świeża kolorowa papryka
6-7 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oleju rzepakowego
zioła prowansalskie, sól, płatki chili do smaku

Wykonanie:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgrzanym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić.
Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te banknoty i monety z PRL są poszukiwane przez kolekcjonerów. Mogą być warte fortunę

Te banknoty i monety z PRL są poszukiwane przez kolekcjonerów. Mogą być warte fortunę

To się nie mieści w głowie! Suczka z młodymi bestialsko potraktowana pod Tarnowem

To się nie mieści w głowie! Suczka z młodymi bestialsko potraktowana pod Tarnowem

Historia i przemiany. 1 Maja kiedyś był zupełnie inny niż dziś. Zobaczcie te zdjęcia

Historia i przemiany. 1 Maja kiedyś był zupełnie inny niż dziś. Zobaczcie te zdjęcia

Zobacz również

Biało-czerwone barwy powiewają na Podhalu. Flagi ozdabiają Zakopane i Kościelisko

Biało-czerwone barwy powiewają na Podhalu. Flagi ozdabiają Zakopane i Kościelisko

Ile zapłacimy za wstęp na baseny na Zakrzówku? Nowy pomysł na pozbycie się kolejek

Ile zapłacimy za wstęp na baseny na Zakrzówku? Nowy pomysł na pozbycie się kolejek