
Włoska sałatka z cukinią i łososiem
Składniki:
cukinia
250 g fileta z łososia
opakowanie sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
3 garście roszponki
2 łyżki zielonych oliwek
papryka czerwona
cebula czerwona
12 sztuk mini kulek mozzarelli
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki soku z cytryny
80 ml oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Wykonanie
Rybę osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę (2 na 2 cm). Skropić odrobiną oliwy, oprószyć przyprawami i obtoczyć w skórce cytrynowej. Łososia wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty.
Cukinię pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni i przesmażyć pokrojone warzywa. Wystudzić.
W dużej misce połączyć roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
Przygotować sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszać z sokiem z cytryny i oliwą.
Do sałatki dodać przygotowany sos i wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu sałatki rozłożyć kawałki ryby i podawać, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników