
Zaskocz swoich gości i przygotuj nietypowe potrawy na grillu.

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską
Składniki:
1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki mirinu - słodkie wino ryżowe
1 łyżka miodu
1 łyżka startego czosnku
3 łyżki startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki płatków chilli
1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
20 śliwek kalifornijskich
10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Składniki na sos:
4 śliwki kalifornijskie
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 szklaki wody
1 łyżka płatków chili
Wykonanie
Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy
Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.
Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.

Grillowane bakłażany z sosem pomidorowym i chrupiącą mieszanką orzechów
Składniki:
2 duże bakłażany
4 pomidory
50 g startego parmezanu
100 g Mieszanki orzechów Bakalland
75 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
Świeża bazylia
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na pół, delikatnie wydrążamy z nich środek. Na patelni podsmażamy pomidory z czosnkiem i wydrążonego bakłażana, aż do uzyskania jednolitej masy. Orzechy siekamy. Gotową masą wykładamy bakłażany i grillujemy przez ok. 40 minut, najlepiej pod przykrytym grillem. Kiedy bakłażany będą odpowiednio miękkie całość posypujemy startym parmezanem i orzechami oraz posiekanymi listkami bazylii.

Grillowane krewetki z sosem
Składniki:
około 20 krewetek
2 limonki
60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu teryaki
1 ząbek czosnku
pęczek świeżej kolendry
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do większego naczynia wlewamy oliwę i sok z limonki oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy Złote owoce, sól i pieprz do smaku, sos teryaki i posiekaną kolendrę. Odstawiamy na ok. 30 minut, po tym czasie delikatnie blendujemy. Do gotowej marynaty dodajemy krewetki i odstawiamy na kilka godzin. Następnie krewetki nadziewamy na drewniane patyczki i grillujemy przez ok. 5 minut. Gotowe możemy dodatkowo skropić sokiem z limonki.