5 z 7
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską...
fot. materiały prasowe

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 większe ząbki czosnku
1/2 szklanki nerkowców
4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
1/2 łyżeczki wędzonej soli
świeżo mielony pieprz czarny do smaku
szczypta chilli do smaku
łyżka sosu sojowego
3-4 łyżki masła klarowanego
bułka tarta (najlepiej orkiszowa)

Dodatkowo:
liście sałaty
rukiew wodna/kolendra
soczysty pomidor
rzodkiewki
ogórek zielony
koperek
jogurt naturalny roślinny
chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
bułki orkiszowe okrągłe

Wykonanie:
Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety.
Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym.
Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!

6 z 7
Skrzydełka z grilla...
fot. materiały prasowe

Skrzydełka z grilla

Składniki:
12 skrzydełek z kurczaka
1 szklanka soku malinowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
100 g Fig duże owoce Bakalland
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką. Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut, następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka. Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut. Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Polecamy

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać