5 z 7
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską...
fot. materiały prasowe

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 większe ząbki czosnku
1/2 szklanki nerkowców
4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
1/2 łyżeczki wędzonej soli
świeżo mielony pieprz czarny do smaku
szczypta chilli do smaku
łyżka sosu sojowego
3-4 łyżki masła klarowanego
bułka tarta (najlepiej orkiszowa)

Dodatkowo:
liście sałaty
rukiew wodna/kolendra
soczysty pomidor
rzodkiewki
ogórek zielony
koperek
jogurt naturalny roślinny
chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
bułki orkiszowe okrągłe

Wykonanie:
Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety.
Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym.
Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!

6 z 7
Skrzydełka z grilla...
fot. materiały prasowe

Skrzydełka z grilla

Składniki:
12 skrzydełek z kurczaka
1 szklanka soku malinowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
100 g Fig duże owoce Bakalland
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Skrzydełka myjemy, delikatnie osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą i czosnkiem i wędzoną papryką. Żurawinę i figi moczymy w szklance soku malinowego przez ok. 30 minut, następnie wszystko dokładnie blendujemy na delikatny mus, którym nacieramy skrzydełka. Odstawimy na kilka godzin, aż skrzydełka dobrze się zamarynują, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut. Pozostały mus może być równie dodatkiem do skrzydełek.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Polecamy

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik