2 z 6
Poprzednie
Następne
Czereśnie. Zobacz TOP 5 dań z czereśniami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy Adriany Baran
Składniki
500 g truskawek (bez szypułek)
300 g czereśni (bez pestek i ogonków)
400 ml kefiru
400 ml jogurtu naturalnego
kilkanaście listków świeżej mięty
kilka łyżek płynnego miodu
pęczek rzodkiewki
ser feta
Wykonanie
Truskawki i czereśnie zblendować na gładki mus razem z miętą. Dodać kefir i jogurt, dokładnie wymieszać. Doprawić miodem.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do chłodnika. Gotowy chłodnik włożyć do lodówki i schłodzić kilka godzin.
Ser feta pokroić w kostkę. Posmarować nóż olejem, aby wygodniej się go kroiło, nie będzie się kruszyć i przyklejać do noża. Chłodnik posypać serem.