1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Czereśnie. Zobacz TOP 5 dań z czereśniami naszych Czytelników [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 7
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy Adriany Baran...
fot. Adriana Baran

Chłodnik truskawkowo-czereśniowy Adriany Baran

Składniki
500 g truskawek (bez szypułek)
300 g czereśni (bez pestek i ogonków)
400 ml kefiru
400 ml jogurtu naturalnego
kilkanaście listków świeżej mięty
kilka łyżek płynnego miodu
pęczek rzodkiewki
ser feta

Wykonanie

Truskawki i czereśnie zblendować na gładki mus razem z miętą. Dodać kefir i jogurt, dokładnie wymieszać. Doprawić miodem.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do chłodnika. Gotowy chłodnik włożyć do lodówki i schłodzić kilka godzin.
Ser feta pokroić w kostkę. Posmarować nóż olejem, aby wygodniej się go kroiło, nie będzie się kruszyć i przyklejać do noża. Chłodnik posypać serem.

3 z 7
Racuchy z czereśniami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Racuchy z czereśniami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru,
2 szklanki mąki
sól
2 jajka
30 dag czereśni
olej do smażenia, cukier puder do posypania

Wykonanie

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier i łyżkę maki. Rozmieszać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czereśnie dokładnie umyć, przekroić na pól lub wydrylować, osączyć. Do mąki dodać jajka, szczyptę soli i rozczyn, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z czereśniami. Na patelni rozgrzać olej, kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem pudrem.

4 z 7
Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami Magdaleny i...
fot. Stanisław Romek

Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na formę do pieczenia 20 cm
150 g czereśni
90 g mielonych migdałów
30 g mąki ziemniaczanej
75 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Wykonanie
Umyć i wydrylować czereśnie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy lub wydrążyć pestki nożykiem. Po pozbawieniu czereśni pestek rozgrzać piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu). Oddzielić żółtka od białek. Białka odłożyć, natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Jeżeli nie macie mielonych migdałów, to można zemleć całe w blenderze – najlepiej razem z mąką, migdały zbiły się jak najmniej przez wydzielający się z nich tłuszcz podczas mielenia.
Po wymieszaniu masy ubić białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodawać je do migdałowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Sama masa migdałowa będzie gęsta, ale po dodaniu białek powinna się zdobić na tyle luźna, że będzie się powoli wylewać z misy do formy. Na koniec dodać połówki czereśni i wszystko razem delikatnie wymieszać żeby białka nie opadły. Piec do „suchego patyczka”.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!