![Czereśnie. Zobacz TOP 5 dań z czereśniami naszych Czytelników [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c4/4a/5b2226b505e34_o_large.jpg)

Chłodnik truskawkowo-czereśniowy Adriany Baran
Składniki
500 g truskawek (bez szypułek)
300 g czereśni (bez pestek i ogonków)
400 ml kefiru
400 ml jogurtu naturalnego
kilkanaście listków świeżej mięty
kilka łyżek płynnego miodu
pęczek rzodkiewki
ser feta
Wykonanie
Truskawki i czereśnie zblendować na gładki mus razem z miętą. Dodać kefir i jogurt, dokładnie wymieszać. Doprawić miodem.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do chłodnika. Gotowy chłodnik włożyć do lodówki i schłodzić kilka godzin.
Ser feta pokroić w kostkę. Posmarować nóż olejem, aby wygodniej się go kroiło, nie będzie się kruszyć i przyklejać do noża. Chłodnik posypać serem.

Racuchy z czereśniami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru,
2 szklanki mąki
sól
2 jajka
30 dag czereśni
olej do smażenia, cukier puder do posypania
Wykonanie
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier i łyżkę maki. Rozmieszać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czereśnie dokładnie umyć, przekroić na pól lub wydrylować, osączyć. Do mąki dodać jajka, szczyptę soli i rozczyn, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z czereśniami. Na patelni rozgrzać olej, kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem pudrem.

Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na formę do pieczenia 20 cm
150 g czereśni
90 g mielonych migdałów
30 g mąki ziemniaczanej
75 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Umyć i wydrylować czereśnie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy lub wydrążyć pestki nożykiem. Po pozbawieniu czereśni pestek rozgrzać piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu). Oddzielić żółtka od białek. Białka odłożyć, natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Jeżeli nie macie mielonych migdałów, to można zemleć całe w blenderze – najlepiej razem z mąką, migdały zbiły się jak najmniej przez wydzielający się z nich tłuszcz podczas mielenia.
Po wymieszaniu masy ubić białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodawać je do migdałowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Sama masa migdałowa będzie gęsta, ale po dodaniu białek powinna się zdobić na tyle luźna, że będzie się powoli wylewać z misy do formy. Na koniec dodać połówki czereśni i wszystko razem delikatnie wymieszać żeby białka nie opadły. Piec do „suchego patyczka”.