1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Czereśnie. Zobacz TOP 5 dań z czereśniami naszych Czytelników [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 7
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy Adriany Baran...
fot. Adriana Baran

Chłodnik truskawkowo-czereśniowy Adriany Baran

Składniki
500 g truskawek (bez szypułek)
300 g czereśni (bez pestek i ogonków)
400 ml kefiru
400 ml jogurtu naturalnego
kilkanaście listków świeżej mięty
kilka łyżek płynnego miodu
pęczek rzodkiewki
ser feta

Wykonanie

Truskawki i czereśnie zblendować na gładki mus razem z miętą. Dodać kefir i jogurt, dokładnie wymieszać. Doprawić miodem.
Rzodkiewki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do chłodnika. Gotowy chłodnik włożyć do lodówki i schłodzić kilka godzin.
Ser feta pokroić w kostkę. Posmarować nóż olejem, aby wygodniej się go kroiło, nie będzie się kruszyć i przyklejać do noża. Chłodnik posypać serem.

3 z 7
Racuchy z czereśniami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Racuchy z czereśniami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
2 szklanki mleka
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru,
2 szklanki mąki
sól
2 jajka
30 dag czereśni
olej do smażenia, cukier puder do posypania

Wykonanie

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, dodać cukier i łyżkę maki. Rozmieszać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czereśnie dokładnie umyć, przekroić na pól lub wydrylować, osączyć. Do mąki dodać jajka, szczyptę soli i rozczyn, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać z czereśniami. Na patelni rozgrzać olej, kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem pudrem.

4 z 7
Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami Magdaleny i...
fot. Stanisław Romek

Biszkoptowe ciasto migdałowe z czereśniami Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na formę do pieczenia 20 cm
150 g czereśni
90 g mielonych migdałów
30 g mąki ziemniaczanej
75 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Wykonanie
Umyć i wydrylować czereśnie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy lub wydrążyć pestki nożykiem. Po pozbawieniu czereśni pestek rozgrzać piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu). Oddzielić żółtka od białek. Białka odłożyć, natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Jeżeli nie macie mielonych migdałów, to można zemleć całe w blenderze – najlepiej razem z mąką, migdały zbiły się jak najmniej przez wydzielający się z nich tłuszcz podczas mielenia.
Po wymieszaniu masy ubić białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodawać je do migdałowej masy i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Sama masa migdałowa będzie gęsta, ale po dodaniu białek powinna się zdobić na tyle luźna, że będzie się powoli wylewać z misy do formy. Na koniec dodać połówki czereśni i wszystko razem delikatnie wymieszać żeby białka nie opadły. Piec do „suchego patyczka”.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Zobacz również

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia