
Clafoutis z czereśniami Sylwi Ładygi
Składniki na formę 26 cm
ok. 400 g czereśni
150 g mąki pszennej
3 jajka
200 ml słodkiej śmietanki 12%
100 g cukru
2 łyżki masła
1 łyżka skórki cytrynowej
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Czereśniowe „rodzynki” Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Wysuszyć czereśnie z ogonkami i pestkami. Kiedy będą mocno pomarszczone i podeschną, należy odpowiednio naciskając wycisnąć pestkę wraz z ogonkiem. Tak przygotowane lekko spłaszczyć i dosuszyć. Nie powinny puszczać soku. Są naprawdę pyszne.