5 z 7
Clafoutis z czereśniami Sylwi Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Clafoutis z czereśniami Sylwi Ładygi

Składniki na formę 26 cm
ok. 400 g czereśni
150 g mąki pszennej
3 jajka
200 ml słodkiej śmietanki 12%
100 g cukru
2 łyżki masła
1 łyżka skórki cytrynowej
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie
Wydrylowane czereśnie posypać łyżką cukru i na chwilę odstawić. Mąkę przesiać z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodać ubite jajka oraz śmietankę i dokładnie wymieszać. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie.
Zalać ciastem i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

6 z 7
Czereśniowe „rodzynki” Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. pixabay.com

Czereśniowe „rodzynki” Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Wysuszyć czereśnie z ogonkami i pestkami. Kiedy będą mocno pomarszczone i podeschną, należy odpowiednio naciskając wycisnąć pestkę wraz z ogonkiem. Tak przygotowane lekko spłaszczyć i dosuszyć. Nie powinny puszczać soku. Są naprawdę pyszne.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie