
Najczęstsze przyczyny cukrzycy
Jednocześnie do cukrzycy na świecie najczęściej doprowadza niedobór orzechów, nasion, owoców i warzyw nieskrobiowych. Z kolei nadmiar soków owocowych jest głównym winowajcą.

Co powoduje cukrzycę w Polsce?
Polska nieco wyróżnia się na tle świata. Okazuje się, że w naszym kraju dieta na cukrzycę zdecydowanie częściej wpływa w przypadku kobiet. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku Azji oraz wschodniej i środkowej Europy (czyli także Polski), cukrzyca częściej dotyka osób z niższym wykształceniem. Tym różnimy się od świata Zachodniego, gdzie cukrzycy sprzyja życie w większym mieście oraz posiadanie wyższego stopnia edukacji.

Cukrzyca w skali świata
W skali świata zauważa się również, że rozwój cukrzycy typu 2 co do zasady częściej jest związany z nadmierną konsumpcją (60,8% badanych). Z kolei niedostateczne konsumowanie niektórych produktów przyczyniało się do zachorowania w 39,2% przypadków. Jak to wygląda w liczbach?
Przypadki cukrzycy typu drugiego na świecie pojawiały się w związku z:
*Niedoborem pełnych ziaren w diecie (26,1%);
*Nadmiarem ryżu i oczyszczonej pszenicy (24,6%);
*Nadmiarem przetworzonego mięsa (20,3%);
*Nadmiarem nieprzetworzonego czerwonego mięsa (20,1%).

Czerwone mięso powoduje cukrzycę?
Zaskakujące może być to, że w skali globalnej największa liczba zachorowań wynika bezpośrednio z jedzenia nieprzetworzonego czerwonego mięsa! To też warto poprawić w diecie.