
Przez to jedzenie rozwija się cukrzyca! Co jedzą Polacy? Co powoduje cukrzycę typu 2?
Niezwykle poważną chorobą cywilizacyjną jest cukrzyca typu 2. Przyczynia się ona do wystąpienia licznych powikłań i znacząco skraca życie pacjentów - w przypadkach złego leczenia nawet o 12 lat!. Rozwój choroby jest często zależny od naszej diety, pojawia się również przy otyłości. Co warto o tym wiedzieć? Czego się wystrzegać? OTO SZCZEGÓŁY! >>>>

Odkrycie naukowców z USA
Problem cukrzycy jest badany przez naukowców na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Wszakże cukrzyca (zwłaszcza typu 2) dotyka ludzi na całym świecie. W tym przypadku przyjrzymy się badaniu naukowców z Uniwersytetu Tufts w Bostonie. Wyniki opublikowali na łamach "Nature Medicine". Zbadali oni a 184 kraje i dane z nich z lat 1990-2018. Na podstawie tego wyróżnili aż 11 dietetycznych czynników sprzyjających rozwojowi cukrzycy typu 2. Pojawiają się one w 30 najbardziej zaludnionych państwach. O czym mowa?

Niedobór tych pokarmów sprzyja cukrzycy typu 2
W pierwszej kolejności warto tu wymienić potrawy, których niedostateczne spożycie sprzyja zachorowaniu. Mowa tu o:
*Owocach;
*Orzechach;
*Pełnoziarnistych produktach spożywczych;
*Nasionach;
*Nieskrobiowych warzywach.
Inaczej mówiąc, dostarczanie powyższych pokarmów w diecie pozwala na poprawę zdrowia i zniwelowanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Jesz te rzeczy? W nadmiarze grozi to cukrzycą!
Jest też liczna grupa potraw, niezwykle popularna również w Polsce, która rzeczywiście sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Są to:
*Biały ryż;
*Oczyszczona mąka pszenna;
*Przetworzone mięso;
*Nieprzetworzone mięso czerwone;
*Soki owocowe;
*Słodzone napoje;
*Ziemniaki.
Te potrawy zdecydowanie warto ograniczyć w naszej diecie. Ich nadmiar jest szczególnie niebezpieczny.