Spis treści
Zobacz wideo: Tak wyglądają teraz kontrole zwolnień lekarskich. Oni są na celowniku ZUS

Cukrzyca. Co jeść, aby nie zachorować? Sprawdź
Problem cukrzycy jest badany przez naukowców na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Wszakże cukrzyca (zwłaszcza typu 2) dotyka ludzi na całym świecie. W tym przypadku przyjrzymy się badaniu naukowców z Uniwersytetu Tufts w Bostonie. Wyniki opublikowali na łamach "Nature Medicine". Zbadali oni a 184 kraje i dane z nich z lat 1990-2018. Na podstawie tego wyróżnili aż 11 dietetycznych czynników sprzyjających rozwojowi cukrzycy typu 2. Pojawiają się one w 30 najbardziej zaludnionych państwach. O czym mowa?
Polecamy
Niedobór tych pokarmów sprzyja cukrzycy typu 2
W pierwszej kolejności warto tu wymienić potrawy, których niedostateczne spożycie sprzyja zachorowaniu. Mowa tu o:
- Owocach;
- Orzechach;
- Pełnoziarnistych produktach spożywczych;
- Nasionach;
- Nieskrobiowych warzywach.
Inaczej mówiąc, dostarczanie powyższych pokarmów w diecie pozwala na poprawę zdrowia i zniwelowanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Jesz te rzeczy? W nadmiarze grozi to cukrzycą!
Jest też liczna grupa potraw, niezwykle popularna również w Polsce, która rzeczywiście sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Są to:
- Biały ryż;
- Oczyszczona mąka pszenna;
- Przetworzone mięso;
- Nieprzetworzone mięso czerwone;
- Soki owocowe;
- Słodzone napoje;
- Ziemniaki.
Polecamy
Te potrawy zdecydowanie warto ograniczyć w naszej diecie. Ich nadmiar jest szczególnie niebezpieczny.
Najczęstsze przyczyny cukrzycy
Jednocześnie do cukrzycy na świecie najczęściej doprowadza niedobór orzechów, nasion, owoców i warzyw nieskrobiowych. Z kolei nadmiar soków owocowych jest głównym winowajcą.
Kto najczęściej choruje na cukrzycę?
Polska nieco wyróżnia się na tle świata. Okazuje się, że w naszym kraju dieta na cukrzycę zdecydowanie częściej wpływa w przypadku kobiet. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku Azji oraz wschodniej i środkowej Europy (czyli także Polski), cukrzyca częściej dotyka osób z niższym wykształceniem. Tym różnimy się od świata Zachodniego, gdzie cukrzycy sprzyja życie w większym mieście oraz posiadanie wyższego stopnia edukacji.
Cukrzyca w skali świata
W skali świata zauważa się również, że rozwój cukrzycy typu 2 co do zasady częściej jest związany z nadmierną konsumpcją (60,8% badanych). Z kolei niedostateczne konsumowanie niektórych produktów przyczyniało się do zachorowania w 39,2% przypadków. Jak to wygląda w liczbach?
Polecamy
Przypadki cukrzycy typu drugiego na świecie pojawiały się w związku z:
- Niedoborem pełnych ziaren w diecie (26,1%);
- Nadmiarem ryżu i oczyszczonej pszenicy (24,6%);
- Nadmiarem przetworzonego mięsa (20,3%);
- Nadmiarem nieprzetworzonego czerwonego mięsa (20,1%).
Czerwone mięso powoduje cukrzycę?
Zaskakujące może być to, że w skali globalnej największa liczba zachorowań wynika bezpośrednio z jedzenia nieprzetworzonego czerwonego mięsa! To też warto poprawić w diecie.