https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zima na talerzu. Postaw na zupy i ciepłe śniadania. Poradnik małopolskiego NFZ

Redakcja
Zimą dzień warto zacząć od ciepłego śniadania, a na obiad przygotować zupę. Do posiłków dodawaj rozgrzewające przyprawy: goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, curry czy pieprz.
Zimą dzień warto zacząć od ciepłego śniadania, a na obiad przygotować zupę. Do posiłków dodawaj rozgrzewające przyprawy: goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, curry czy pieprz. Fot. Freepik
Prawidłowo zbilansowana dieta pomoże zmniejszyć ryzyko infekcji i groźnych skutków wychłodzenia organizmu, na które jesteśmy narażeni zimą.

Okres zimowy to czas spadku temperatur, co wiąże się z ryzykiem wyziębienia organizmu, rozwoju infekcji czy osłabienia naturalnej ochrony skóry i powstawania groźnych odmrożeń. Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie mają również duże wahania ciśnienia atmosferycznego – częste w tym okresie.

Zimowa aura może być szczególnie groźna dla seniorów, bardziej narażonych na upadki na oblodzonych chodnikach oraz złamania rąk i nóg, czy osób, które mają problem z nadciśnieniem. Niska temperatura powietrza zwiększa bowiem ciśnienie tętnicze krwi, co może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu. To trudny okres także dla alergików. Podczas mrozów rzadziej wietrzymy mieszkania, więc mogą rozwijać się w nich liczne alergeny, które osłabiają układ odpornościowy, wywołują także ataki astmy.

 Zimą zadbaj o siebie bardziej

Jak w mroźnym i śnieżnym czasie zadbać o swoje zdrowie? Klucz to regularna aktywność fizyczna, właściwa ilość snu, odpowiedni ubiór, dbałość o odporność organizmu oraz zbilansowana dieta. Odpowiednio skomponowane posiłki pomogą ogrzać organizm i zmniejszyć ryzyko choroby.

 Zimą dzień warto zacząć od ciepłego śniadania, a na obiad przygotować zupę. Do posiłków dodawaj rozgrzewające przyprawy: goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, curry czy pieprz. Pamiętaj o dostarczaniu organizmowi wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie np. łosoś czy śledź. Na zimowym talerzu nie może zabraknąć warzyw. Sięgaj po te korzeniowe np. marchew, buraki, seler, pietruszkę; i cebulowe, które wzmacniają odporność: czosnek, cebulę, pora. Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystywanie mrożonych warzyw i owoców, które są przygotowywane w szczycie sezonu. Nie zapominaj również o odpowiednim nawadnianiu.

 Diety NFZ

W ułożeniu zbilansowanego i smacznego menu pomoże ci portal Diety NFZ. Serwis stworzony przez Narodowy Funduszu Zdrowia oferuje jadłospisy oparte na diecie DASH – uważanej obecnie za najzdrowszą na świecie. Zapobiega ona nadciśnieniu, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu 2 i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dzieje się tak dzięki temu, że podstawą diety DASH są produkty świeże i jak najmniej przetworzone. Jest ona bogata w warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, chudy drób, orzechy i nasiona, oleje roślinne. Ogranicza natomiast spożycie czerwonego mięsa, soli oraz cukru.

Na bazie diety DASH zostało opracowanych 19 planów żywieniowych dla osób o różnych potrzebach i w różnym wieku. Oprócz diety indywidualnej dostępny jest także plan dla całej rodziny, w którym składniki można dostosować do osób dorosłych i dzieci.

Seniorzy mogą sięgnąć po specjalne menu, który uzupełnia grożące w starszym wieku niedobory składników odżywczych. Menu dla siebie znajdą także ci, którzy chcą zadbać o odporność, chorujący na cukrzycę, dnę moczanową czy nadczynność tarczycy.

 

Lekkie przepisy na święta

W serwisie znajdują się również ebooki z kulinarnymi inspiracjami na różne pory roku. Ten zimowy to 24 przepisy m.in. na rozgrzewające śniadania, ciepłe zupy i dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Z myślą o zdrowych świętach powstał specjalny e-book na Boże Narodzenie. Podpowiadamy w nim, jak przygotować tradycyjne potrawy w lżejszych i zdrowszych wersjach.

 Serwis Diety NFZ jest bezpłatny. Korzysta z niego już ponad 900 tys. użytkowników. E-booki można pobrać bez logowania. By stworzyć jadłospis na 28 dni dla siebie lub rodziny, wystarczy założyć konto i dostosować wybrane menu do swoich potrzeb.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska