Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Warzywa smażone z boczniakami Iwony Borowiec
Składniki
40 dag ziemniaków
25 dag marchwi
15 dag boczniaków
1 duża cebula
1 por
3/4 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i opłukać. Smażyć razem przez 5 minut na łyżce oleju. Zdjąć z patelni. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, pora w krążki, marchew utrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć marchew z ziemniakami przez 8-10 minut ciągle mieszając. Dodać pora, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z musztardą i 1/2 szklanki wody, dodać do warzyw i zagotować potrawę, jeszcze raz doprawić. Wymieszać z podsmażonymi boczniakami z cebulą i wszystko razem chwile pogotować.