1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pomysły naszych Czytelników...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie pomysły naszych Czytelników na dania z wołowiny i wieprzowiny.

2 z 14
Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa Sylwii Ładygi

Składniki
50 dag mięsa wołowego na gulasz
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki smalcu
pomidory w puszce
ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!

3 z 14
Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. archiwum

Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie

Składniki
1 kg żeberek
cebula
olej
sól, pieprz
2 duże kwaskowate jabłka
mąka
łyżeczka nasion kopru
średnia kapusta

Wykonanie
Żeberka podzielić na równe części, oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do dusznicy. Na oleju, który pozostał ze smażenia, lekko zarumienić posiekaną cebulę, przełożyć do dusznicy z żeberkami. Całość posypać nasionami kopru, podlać 1/2 szklanki wody, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu.
Gdy żeberka będą prawie miękkie dodać drobno poszatkowaną kapustę i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 minutach dodać drobno utarte jabłka.
Wszystko wymieszać i gdy kapusta będzie miękka doprawić solą, pieprzem. Podawać z chlebem.

4 z 14
Schab po bałkańsku Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Schab po bałkańsku Agnieszki Sznajder

Składniki dla 6 osób

1 kg schabu bez kości 
pęczek cebuli dymki, biała i zielona część 
2 cebule 
3 ząbki czosnku 
czerwona papryka 
3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów 
40 dag pieczarek 
3 ogórki kiszone 
sól 
pieprz 
słodka i ostra papryka 
1/2 szklanki pomidorowej passaty 
bulion 

Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

NOWE
Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

ROZMOWA
Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

Zobacz również

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle