13 z 14

fot. Andżelika Knop
Domowy pieczony karczek lub szynka ze słoika Andżeliki Knop
Składniki
1,5 kg karczku lub szynki
ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli
6 ząbków czosnku
pieprz czarny, mielony
2-4 listki laurowe
szczypta majeranku
Wykonanie
Mięso umyć i pokroić w sporą kostkę. Przełożyć je do miski, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe, całość wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i pozostawić w chłodnym miejscu ok. 8 godzin. Po tym czasie przełożyć mięso do czystych i suchych słoików, tak aby wypełniało 3/4 objętości. Na wierzch słoika można ewentualnie wyłożyć łyżkę smalcu. Słoiki dobrze zakręcić. Piec ok. 1,5 godz. w 200 stopniach.