Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje. Rozgrzewające przyprawy [PRZEPISY]
Idealna zupa dyniowa na jesień
Składniki:
1 duża dynia (ok. 2 kg)
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
2 cebule
250 ml mleczka kokosowego
100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
75 g Orzechów Pinii Bakalland
Mały kawałek kłącza imbiru
Sól i pieprz do smaku
Szczypta chili
Wykonanie
Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.