Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje. Rozgrzewające przyprawy [PRZEPISY]
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Składniki:
0,5 kg boczku wędzonego
Szczypta soli
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
5 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka kolendry
2 marchewki
1 pietruszka
Pół selera
1 cebula
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
200 g czerwonej soczewicy
100 ml przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.