
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Składniki:
0,5 kg boczku wędzonego
Szczypta soli
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
5 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka kolendry
2 marchewki
1 pietruszka
Pół selera
1 cebula
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
200 g czerwonej soczewicy
100 ml przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

Pomidory faszerowane ryżem w curry i suszonymi śliwkami
Składniki:
0,5 kg brązowego ryżu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka świeżej kolendry
100 g Śliwek całe owoce Bakalland
5 dużych, twardych pomidorów
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na gorącej patelni smażymy cebulę z curry, dodajemy ugotowany ryż i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy posiekane śliwki i świeżą kolendrę oraz sól i pieprz. Farsz przekładamy do wydrążonych pomidorów. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż pomidory zmiękną i przyrumienią się.

Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan
Składniki:
1 mała dynia Hokkaido
0,5 kg brukselki
75 g orzechów Pecan Bakalland
100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.

Turecka herbata z bakaliami
Szklanka gorącej herbaty, to bardzo ważny element dnia dla każdego Turka i śmiało można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Według tradycji, herbatę należy zawsze pić w towarzystwie, najczęściej podczas wspólnych biesiad. Zwykle pije się ją z małych szklaneczek. Obowiązkowo herbata powinna być bardzo słodka w smaku, dlatego często dodawane są do niej bakalie, a przede wszystkim uwielbiane przez Turków rodzynki w różnych odmianach.
Składniki:
3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
4 szklanki wody
100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
Listek mięty
Wykonanie:
Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i wlewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty. Herbatę możemy spożywać w towarzystwie innych bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli