1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na rozgrzewające...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na rozgrzewające dania i napoje.

2 z 14
Dyniowy ryż z kurkumą i orzechami...

Dyniowy ryż z kurkumą i orzechami

Składniki (porcja dla 4 osób):
2 woreczki ryżu
1 mała dynia
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
100 g orzechów pinii Bakalland
70 g Złotych owoców Bakalland
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Dynię myjemy kroimy na połówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż i siekamy orzechy. Gotową dynię studzimy i wydrążamy, następnie blendujemy z dodatkiem kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dynię dodajemy do ciepłego ryżu i wszystko dokładnie mieszamy, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Puree z dyni możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.

3 z 14
Miseczka zdrowia na śniadanie...

Miseczka zdrowia na śniadanie

Składniki (porcja dla 4 osób):
6 dużych marchewek
Kawałek startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
50 g wiórków kokosowych Bakalland
100 g suszonej żurawiny Bakalland
70 g orzechów Pecan Bakalland
Oliwa
Pół szklanki mleczka kokosowego

Wykonanie
Marchewki dokładnie myjemy, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe marchewki blendujemy, dodajemy kurkumę, starty imbir i mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy gotową masę wiórkami, posiekanymi orzechami i żurawiną.

4 z 14
Idealna zupa dyniowa na jesień...

Idealna zupa dyniowa na jesień

Składniki:
1 duża dynia (ok. 2 kg)
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
2 cebule
250 ml mleczka kokosowego
100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
75 g Orzechów Pinii Bakalland
Mały kawałek kłącza imbiru
Sól i pieprz do smaku
Szczypta chili

Wykonanie
Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia

Rowerzystom nie straszna ulewa. Błotnisty Rajd Rowerowy Kryspinów - Trzebinia

Zobacz również

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego