
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na rozgrzewające dania i napoje.

Dyniowy ryż z kurkumą i orzechami
Składniki (porcja dla 4 osób):
2 woreczki ryżu
1 mała dynia
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
100 g orzechów pinii Bakalland
70 g Złotych owoców Bakalland
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię myjemy kroimy na połówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż i siekamy orzechy. Gotową dynię studzimy i wydrążamy, następnie blendujemy z dodatkiem kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dynię dodajemy do ciepłego ryżu i wszystko dokładnie mieszamy, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Puree z dyni możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Miseczka zdrowia na śniadanie
Składniki (porcja dla 4 osób):
6 dużych marchewek
Kawałek startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
50 g wiórków kokosowych Bakalland
100 g suszonej żurawiny Bakalland
70 g orzechów Pecan Bakalland
Oliwa
Pół szklanki mleczka kokosowego
Wykonanie
Marchewki dokładnie myjemy, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe marchewki blendujemy, dodajemy kurkumę, starty imbir i mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy gotową masę wiórkami, posiekanymi orzechami i żurawiną.

Idealna zupa dyniowa na jesień
Składniki:
1 duża dynia (ok. 2 kg)
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
2 cebule
250 ml mleczka kokosowego
100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
75 g Orzechów Pinii Bakalland
Mały kawałek kłącza imbiru
Sól i pieprz do smaku
Szczypta chili
Wykonanie
Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.