9 z 14
Aromatyczny kompot z suszonych owoców...

Aromatyczny kompot z suszonych owoców
Orzeźwiający – wiosną i latem, rozgrzewający - zimą. Ten prosty napój, przygotowany z naszych ulubionych owoców, to doskonały sposób na chwilę przyjemności.

Składniki:
2 litry wody
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
Sok z połowy cytryny
Świeża mięta
Imbir

Wykonanie
Owoce moczymy w wodzie przez około 15 minut. Następnie dodajemy starty imbir i gotujemy przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie, dodajemy sok z cytryny i świeżą miętę.

10 z 14
Gorąca czekolada z dodatkiem Złotych owoców...

Gorąca czekolada z dodatkiem Złotych owoców
Czekolada nie tylko wspaniale smakuje, ale również odpowiada za wytwarzanie endorfin – hormonów szczęścia. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podczas przygotowania tego rozgrzewającego napoju, zaśpiewać „Podaruj mi trochę słońca”!

Składniki:
Litr mleka
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki 30%
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
1 pomarańcza (sok)
2 łyżki cukru waniliowego
Szczypta cynamonu
Szczypta chili

Wykonanie

Mleko razem ze 100 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier, cynamon, szczyptę chili. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Czekoladę siekamy na małe kawałki i delikatnie wsypujemy do gorącego mleka, cały czas mieszając do momentu aż czekolada będzie gładka i kremowa. Gotową czekoladę przelewamy do kubków. W osobnym naczyniu podgrzewamy Złote owoce z sokiem, do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wszystko możemy delikatnie zblendować. Pozostałe 100 ml śmietanki ubijamy i ozdabiamy nią napój. Wszystko polewamy konfiturą ze Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej)

11 z 14
Rozgrzewający Noon Chai z Kaszmiru...

Rozgrzewający Noon Chai z Kaszmiru
Ten wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim swą niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin, a ze względu na swój różowy kolor herbata nazywana jest napojem zakochanych. Do przygotowania tradycyjnego noon chai, mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości.

Składniki:
3 szklanki wody
2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
kilka pokruszonych ziaren kardamonu
1 laska cynamonu
4 gwiazdki anyżu
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
100 g Migdałów lekko solonych Bakalland

Wykonanie

Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

12 z 14
Glögg z owocami - skandynawskie grzane wino...

Glögg z owocami - skandynawskie grzane wino

Glögg, to rodzaj grzanego wina, które wywodzi się ze Szwecji, ale popularne jest we wszystkich krajach skandynawskich. Szczególną miłością darzą go mieszkańcy Finlandii i Estonii. W smaku przypomina grzane wino popularne również w naszym kraju, jednak jego wersja jest znacznie bogatsza w smaki i aromaty, przede wszystkim dzięki dodatkom takim jak: przyprawy korzenne, świeże jabłka, tymianek i duże ilości bakalii. Wśród Skandynawów to popularny napój podczas Bożego Narodzenia i w okresie noworocznym. Ale dzięki temu, że napój ma niesamowite rozgrzewające właściwości pity jest w przez całą zimę.

Składniki:
1 butelka półsłodkiego czerwonego wina
2 szklanki soku pomarańczowego
150 g Grzańca bakaliowego Bakalland
1 świeże jabłko
1 gałązka tymianku

Wykonanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia sok i wsypujemy do niego Grzaniec bakaliowy oraz pokrojone świeże jabłko. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie do gotowego naparu dolewamy wino i wkładamy gałązkę tymianku. Gotujemy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty. Gotowy napój możemy odcedzić i przelać do kubków. Najlepiej będzie smakował jednak ze wszystkimi dodatkami.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Zobacz również

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera