
Zobaczcie, jakie pierogi przygotowują na Wigilię nasi Czytelnicy.

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
1/2 kg kiszonej kapusty
10 dag suszonych podgrzybków
10 dag słoniny
cebula
przyprawy
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.

Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką pomarańczową z dodatkiem koniaku Andżeliki Chachlowskiej
Składniki na ciasto
40 dag mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
sól
Składniki na farsz
2 szklanki maku
5 dag rodzynek
2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
10 dag posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1 łyżka koniaku
Wykonanie
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby przegotowaną wodę.
Ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz: umyć mak, zalać wrzątkiem, gotować na maleńkim ogniu około 20 minut, odcedzić.
Mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Sparzone rodzynki zalać koniakiem, zostawić na kilkanaście minut, połączyć z rodzynkami, skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami, wlać miód, wymieszać.
Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wycinać krążki. Wypełnić farszem, dokładnie skleić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać gorące, obficie polane stopionym masłem.

Pierogi z suską sechlońską i orzechami Ulli Pałki
Składniki na ciasto
1 kg mąki
3 jajka
2 szklanki wrzątku
Składniki na farsz
1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
20 dag orzechów włoskich
10 dag orzechów laskowych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonych goździków
2 łyżki cukru brązowego
0,25 ml miodu lipowego
0, 25 ml ciepłej wody
Składniki na miodową śmietanę
śmietana 18 proc.
0,25 ml miodu lipowego
Wykonanie
Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.
Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.