
Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami Agnieszki Delkowskiej
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka oleju
ciepła woda
Składniki na farsz
około 0,5 kg suski sechlońskiej lub wędzonych śliwek
garść orzechów
1/2 szklanki miodu dobrej jakości (bardzo dobry jest ze spadzi iglastej)
Wykonanie
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Śliwki drobno pokroić. Orzechy posiekać. Umieścić śliwki i orzechy w misce, dolać miód i wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Nałożyć farsz i skleić pierogi. Wrzucić je na gotującą się, osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotować 2 minuty. Podawać z kwaśną śmietaną, miodem i cukrem.
Jeśli ktoś boi się smaku śliwki wędzonej, to ta wersja pierogów sprawdzi się też z suszoną śliwką. Trzeba jednak pamiętać, żeby zmniejszyć ilość miodu.

Pierogi z wędzonym łososiem Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)
300 g mąki pszennej
150 ml gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz
250 g białego sera
150 g wędzonego łososia
opcjonalnie szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki wody
4 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka świeżego koperku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.

Pierogi ruskie z najlepszym ciastem z Krzęcina
Składniki na farsz
1,5 kg ziemniaków ugotowanych
25 dag sera białego
2 cebule
przyprawy: pieprz i sól do smaku
olej
Składniki na ciasto
około 1 kg mąki
2 żółtka i 1 całe jajko
1/4 kostki masła
ciepła woda
Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, masło, wody ciepłej ile ciasto zabierze i wyrobić dobrze ciasto, które następnie należy cienko rozwałkować. „Kółka” najlepiej wykrawać od szklanki. Ugotowane jeden dzień wcześniej ziemniaki ubić dobrze w garnku. Kolejno dodać: sera białego, zeszklonej na oleju drobno posiekanej cebulki, przypraw do smaku, tak by dobrze je było czuć, wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowany farsz nakładać na krążki małą łyżeczką kopiatą i zlepiać. Zagotować wodę w garnku, osolić, dodać 2 łyżki oleju i wrzucać partiami gotowe pierogi. Gotować 5 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i układać na talerzach. Jak kto lubi można utopić drobno pokrojonej słoniny i/ lub cebulki i polać pierogi.

Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami Agnieszki Delkowskiej
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
łyżeczka soli
łyżka oleju
jedno jajko
ciepła woda
Składniki na farsz
2 puszki masy makowej
szklanka rodzynek
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki śliwek wędzonych
dwie łyżki miodu
pół szklanki suszonych moreli
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
cynamon
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Orzechy posiekać, śliwki pokroić na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodać do masy makowej. Dodać żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić miodem, cynamonem i gałką.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypać uprażonymi pestkami dyni i cynamonem.