
Pierogi kudłacze z kaszą i serem białym z Łoniowej
Składniki na ciasto
2 kg ziemniaków
1 jajko
30 dag mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki maki pszennej
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz
0,5 kg kaszy jaglanej
30 dag tłustego białego sera
1 l mleka
pół cebuli
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
Wykonanie
Farsz. Na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kaszę wypłukać. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dać kaszę. Kiedy masa zgęstnieje przykryć garnek i odstawić w ciepłe miejsce.
Po około półtorej godziny, gdy kasza napęcznieje, przełożyć ją do miski, wystudzić, dodać ser, podsmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszać.
Ciasto. Ziemniaki obrać, połowę ugotować, drugą połowę zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane.
Ugotowane ziemniaki ostudzić i połączyć z surowymi, ale dobrze odciśniętymi. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nakładać farsz, potem zlepić pierogi. Wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować aż wypłyną. Potrzymać w wodzie 2 minuty i odcedzić.

Pierogi z makiem i bakaliami Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
jajko
1,5 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz makowy
200 g maku mielonego
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
3 łyżki cukru
50 g masła
jajko
kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo
80 g masła
łyżka cukru
Wykonanie
Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.

Bezglutenowe pierogi z masą makową Andżeliki Knop
Składniki
100 g mąki ryżowej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki gryczanej
3 łyżki skrobi z tapioki
szczypta soli
łyżka przyprawy do piernika
150 ml ciepłej wody
masa makowa
Wykonanie
Mąkę ryżową, jaglaną i gryczaną oraz skrobię z tapioki przesiać do miski, dodać sól, skrobię i przyprawę do piernika.
Stopniowo dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne. Gdy już uzyskamy porządny efekt, podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wyciąć pierogi.
Następnie nałożyć na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie skleić.
Gotowe pierożki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.