1 z 16
Przewijaj galerię w dół
Borowiki w śmietanie...
fot. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

Borowiki w śmietanie

Składniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana

Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki.

2 z 16
Boczniaki z grillowanymi warzywami...
fot. Dariusz Gdesz / Polska Press

Boczniaki z grillowanymi warzywami

Składniki: 4 boczniaki, mała cukinia, mały bakłażan, 1 pomidor, sok z cytryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, oliwa z oliwek, oregano

Przygotowanie: Warzywa pokrój w cienkie plasterki, razem z grzybami (jeśli grzyby są duże i mięsiste przekrój je w poprzek na cieńsze kawałki), obsyp solą, pieprzem, skrop odrobiną oliwy, grilluj przez kilka minut (oprócz pomidorów) na rozgrzanej patelni grillowej. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem i sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj oliwę cały czas mieszając. Zgrillowane warzywa, boczniaki i pomidory układaj naprzemiennie na dużym talerzu. Całość skrop obficie miodowym dressingiem, podawaj ze świeżym oregano.

3 z 16
Puszysty omlet z kurkami...
fot. brak

Puszysty omlet z kurkami

Składniki: 3 jajka, 2 łyżki mleka, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g kurek, 1 szalotka, ewentualnie 1 szklanka białego wina, masło

Przygotowanie: Kurki oczyść dokładnie, szalotkę pokrój, przysmaż ją na odrobinie masła, po chwili dodaj kurki, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku. W małej misce ubij lekko jajka, dodaj do nich mleko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz połowę kurek. Masę jajeczną przelej na patelnię z odrobiną masła. Smaż przez kilka minut, przełóż omlet na talerz, pokryj go pozostałymi kurkami, złóż na połowę i podawaj z natką pietruszki.

4 z 16
Kurki z kaszą gryczaną...
fot. Wojciech Matusik / Polskapresse

Kurki z kaszą gryczaną

Składniki: 250g kaszy gryczanej, 500g świeżych kurek, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 250ml śmietanki kremówki, 2 łyżki masła klarowanego, garść orzechów włoskich, natka pietruszki, 100ml białego wina, 50g parmezanu

Przygotowanie:Kaszę ugotuj „na sypko”. Kurki dokładnie umyj i oczyść z piasku, jeśli są naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem kurki, zalej je białym winem, a gdy odparuje, dodaj śmietankę, tymianek i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku. Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Wadowice. Puchar Tymbarku. Znamy mistrzów dziewcząt U-10 i U-12

Wadowice. Puchar Tymbarku. Znamy mistrzów dziewcząt U-10 i U-12

Teatr Groteska czeka przeprowadzka. Tak będzie wyglądała jego nowoczesna siedziba

Teatr Groteska czeka przeprowadzka. Tak będzie wyglądała jego nowoczesna siedziba

Zobacz również

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Piloci na starcie. Najstarsze na świecie zawody samolotowe w Aeroklubie Krakowskim

Piloci na starcie. Najstarsze na świecie zawody samolotowe w Aeroklubie Krakowskim