1 z 16
Przewijaj galerię w dół
Borowiki w śmietanie...
fot. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

Borowiki w śmietanie

Składniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana

Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki.

2 z 16
Boczniaki z grillowanymi warzywami...
fot. Dariusz Gdesz / Polska Press

Boczniaki z grillowanymi warzywami

Składniki: 4 boczniaki, mała cukinia, mały bakłażan, 1 pomidor, sok z cytryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, oliwa z oliwek, oregano

Przygotowanie: Warzywa pokrój w cienkie plasterki, razem z grzybami (jeśli grzyby są duże i mięsiste przekrój je w poprzek na cieńsze kawałki), obsyp solą, pieprzem, skrop odrobiną oliwy, grilluj przez kilka minut (oprócz pomidorów) na rozgrzanej patelni grillowej. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem i sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj oliwę cały czas mieszając. Zgrillowane warzywa, boczniaki i pomidory układaj naprzemiennie na dużym talerzu. Całość skrop obficie miodowym dressingiem, podawaj ze świeżym oregano.

3 z 16
Puszysty omlet z kurkami...
fot. brak

Puszysty omlet z kurkami

Składniki: 3 jajka, 2 łyżki mleka, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g kurek, 1 szalotka, ewentualnie 1 szklanka białego wina, masło

Przygotowanie: Kurki oczyść dokładnie, szalotkę pokrój, przysmaż ją na odrobinie masła, po chwili dodaj kurki, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku. W małej misce ubij lekko jajka, dodaj do nich mleko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz połowę kurek. Masę jajeczną przelej na patelnię z odrobiną masła. Smaż przez kilka minut, przełóż omlet na talerz, pokryj go pozostałymi kurkami, złóż na połowę i podawaj z natką pietruszki.

4 z 16
Kurki z kaszą gryczaną...
fot. Wojciech Matusik / Polskapresse

Kurki z kaszą gryczaną

Składniki: 250g kaszy gryczanej, 500g świeżych kurek, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 250ml śmietanki kremówki, 2 łyżki masła klarowanego, garść orzechów włoskich, natka pietruszki, 100ml białego wina, 50g parmezanu

Przygotowanie:Kaszę ugotuj „na sypko”. Kurki dokładnie umyj i oczyść z piasku, jeśli są naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem kurki, zalej je białym winem, a gdy odparuje, dodaj śmietankę, tymianek i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku. Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Zobacz również

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki