
Ruloniki z miodem i orzechami
Składniki: 100 g orzechów laskowych, 100 g orzechów nerkowca, 100 g roztopionego masła, 100 g orzechów włoskich, 100 ml miodu, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, ciasto filo (około 8–10 arkuszy)
Przygotowanie: Orzechy pokrój lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru. Ciasto przekrój w poprzek na połowę, a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować, w małym garnku podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Sernik z gruszkami i czekoladą
Składniki: 700g białego sera dwukrotnie mielonego, 200ml gęstego jogurtu naturalnego, 150g cukru, 3 jajka, 200g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 6 małych gruszek
Spód ciasta: 150g herbatników, 50g masła, 1 łyżka kakao plus pół szklanki cukru, 2 goździki, kora cynamonu
Przygotowanie: W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem. Gruszki obierz (zostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masą spód tortownicy, przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól. Na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę. Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie. Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.

Kruche pierogi z prawdziwkami
Ciasto: 250g mąki, 125g zimnego masła, 1 jako, 1 łyżka gęstej śmietany, szczypta soli
Farsz: 400g prawdziwków 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 50 g mascarpone
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ciasto zlep w kulkę i umieść w lodówce na min 30 min. Aby przygotować farsz, grzyby oczyść, pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na maśle, po chwili dodaj grzyby, duś około 10–15 minut. Następnie dodaj mascarpone, świeży tymianek, sól, pieprz. Farsz ostudź. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu, mocno sklejaj brzegi. Następnie każdy pieróg posmaruj rozbełtanym jajem, przyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kurczak z orzechami nerkowca
Składniki: 100 g orzechów nerkowca, 500 g filetów z piersi kurczaka, 2 papryki, 1 marchewka, 1 cebula, 3 kawałki selera naciowego, garść kiełków soi, 1 mała czerwona papryczka chili, 4 cm imbiru, 40 ml sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, cebulka dymka, kolendra
Przygotowanie: Piersi kroimy w drobne paseczki. Paprykę na pół, pozbywamy się pestek, a następnie kroimy w kostkę. Seler i marchewkę kroimy w półplasterki. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i kroimy. Chili kroimy, pozbywamy się pestek i siekamy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, chili i imbir, a po 2 min kurczaka. Dodajemy warzywa i sos sojowy. Po chwili dodajemy orzeszki i kiełki, smażymy kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem i drobno pokrojoną cebulką dymką.
Końcówka lata i początek jesieni to okres, w którym można bez problemów znaleźć różnobarwne warzywa na obiad. Ponadto jesień to dobry czas na to by zadbać o to co jemy, by zachować zdrowie w całym sezonie. Przedstawiamy TOP 10 przepisów Anny Starmach na najlepsze jesienne dania. Więcej pomysłów i inspiracji znajdziecie na stronie www.smakikrakowa.pl