
Penne z dynią i grzybami
Składniki: 300 g makaronu penne, 200 g dyni – zwykłej, 200 g prawdziwków, świeża szałwia, oliwa z oliwek, mała cebula – zwykła, 100 ml śmietanki kremówki, 30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dodajemy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.

Szarlotka cynamonowa
Ciasto: 500g mąki, 250g masła, 50g drobnego cukru, 2 żółtka, 4 łyżki zimnej wody, skórka otarta z 1 pomarańczy
Farsz:8–10 kwaśnych jabłek, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, garść rodzynek, skórka z 1 cytryny, 1 łyżka mąki, plus rozbełtane jajko do smarowania ciasta
Przygotowanie:Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, cynamonem, rodzynkami, mąką, skórką z cytryny.
1 połowę ciasta rozwałkuj, przełóż do formy, przykryj jabłkami, drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą foremki wycinaj z niej gwiazdki. Układaj je na wierzchu owoców, tak aby niemal całkowicie je zakryć. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Cukinia z kaszą i orzechami
Składniki:4 cukinie, 200 g kaszy gryczanej, garść orzechów włoskich, garść orzechów pekan, garść orzeszków piniowych, garść suszonej żurawiny, pestki granatu, koperek natka, 1 czerwona cebula, pietruszka natka, 100 g ricotty
Przygotowanie: Cukinie przekrój i wydrąż za pomocą małej łyżeczki. Kaszę ugotuj na sypko, wymieszaj z podprażonymi i posiekanymi orzechami, cebulą, pietruszką, granatem. Wypełnij cukinie kaszą, dodaj pokruszoną ricottę. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Bakłażan z parmezanem
Składniki: 4 bakłażany, 250 g mozarelli, 80 g parmezanu, oliwa z oliwek
Sos pomidorowy: 700 ml passaty pomidorowej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, kilka gałązek oregano i tymianku, świeża bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie: Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut, po tym czasie opłucz i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Kawałki bakłażana powinny ładnie się zarumienić. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj passatę i zioła, gotuj na małym ogniu. Mozarellę pokrój na plastry, parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach
W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażany, mozarellę, sos, parmezan. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.