
Penne z dynią i grzybami
Składniki: 300 g makaronu penne, 200 g dyni – zwykłej, 200 g prawdziwków, świeża szałwia, oliwa z oliwek, mała cebula – zwykła, 100 ml śmietanki kremówki, 30 g tartego parmezanu
Przygotowanie: Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dodajemy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.

Spaghetti w sosie dyniowym
Składniki: 200 g spaghetti, 500 g dyni hokakido, 4 pomidory lima, 2 ząbki czosnku, 70 g wędzonego boczku, 50 g parmezanu, swieża bazylia
Przygotowanie: Dynię i pomidory pokrój w grubą kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dodaj czosnek, tymianek i włóż na 40 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. Po tym czasie całość przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj al dente, boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Makaron podawaj z sosem dyniowym, boczkiem, parmezanem i bazylią.

Placuszki z kurkami i cukinią
Składniki: 200 g kurek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 cukinia, sok z cytryny, natka koperku, 2 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie: Kurki oczyść, przysmaż na klarowanym maśle. Ostudź, wymieszaj z mąką, bułką tartą i jajkiem. Smaż przez kilka minut na patelni. Cukinie pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi. Paski cukinii układaj na usmażonych plackach.