Dania z grzybami Przepisy. Potrawy z grzybów leśnych - dobre i sprawdzone (Przepisy na grzyby)

RedakcjaZaktualizowano 
Borowiki w śmietanieSkładniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Dania z grzybami - sprawdź przepisy. Zupa grzybowa, omlet z kurkami, grzyby w śmietanie... Końcówka lata i początek jesieni to okres, w którym można bez problemów znaleźć różnobarwne warzywa na obiad. Ponadto jesień to dobry czas na to by zadbać o to co jemy, by zachować zdrowie w całym sezonie. Jesień to także sezon na grzyby. A z nich możemy wyczarować naprawdę świetne dania. Przedstawiamy TOP 10 przepisów Anny Starmach na najlepsze jesienne dania. Więcej pomysłów i inspiracji znajdziecie na stronie www.smakikrakowa.pl.

Dania z grzybami. Boczniaki z grillowanymi warzywami (Przepis)

Składniki: 4 boczniaki, mała cukinia, mały bakłażan, 1 pomidor, sok z cytryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, oliwa z oliwek, oregano

Przygotowanie: Warzywa pokrój w cienkie plasterki, razem z grzybami (jeśli grzyby są duże i mięsiste przekrój je w poprzek na cieńsze kawałki), obsyp solą, pieprzem, skrop odrobiną oliwy, grilluj przez kilka minut (oprócz pomidorów) na rozgrzanej patelni grillowej. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem i sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj oliwę cały czas mieszając. Zgrillowane warzywa, boczniaki i pomidory układaj naprzemiennie na dużym talerzu. Całość skrop obficie miodowym dressingiem, podawaj ze świeżym oregano.

Dania z grzybami. Borowiki w śmietanie (Przepis)

Składniki: 500 g prawdziwków, 400 ml kwaśnej śmietany, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, masło, kasza gryczana

Przygotowanie: Kaszę opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, potem ściągnij kaszę z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 minut. Grzyby oczyść, pokrój w dość grubą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż je na odrobinie masła, po chwili dodaj grzyby i tymianek, smaż przez kilka minut, następnie do śmietany dodaj odrobinę grzybów, wymieszaj i przelej całość z powrotem do naczynia (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. Gotowe borowiki podawaj z kaszą, możesz je posypać tymiankiem lub natką pietruszki.

Dania z grzybami. Puszysty omlet z kurkami (Przepis)

Składniki: 3 jajka, 2 łyżki mleka, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g kurek, 1 szalotka, ewentualnie 1 szklanka białego wina, masło

Przygotowanie: Kurki oczyść dokładnie, szalotkę pokrój, przysmaż ją na odrobinie masła, po chwili dodaj kurki, smaż przez kilka minut, dopraw do smaku. W małej misce ubij lekko jajka, dodaj do nich mleko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz połowę kurek. Masę jajeczną przelej na patelnię z odrobiną masła. Smaż przez kilka minut, przełóż omlet na talerz, pokryj go pozostałymi kurkami, złóż na połowę i podawaj z natką pietruszki.

Dania z grzybami. Kurki z kaszą gryczaną (Przepis)

Składniki: 250g kaszy gryczanej, 500g świeżych kurek, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 250ml śmietanki kremówki, 2 łyżki masła klarowanego, garść orzechów włoskich, natka pietruszki, 100ml białego wina, 50g parmezanu

Przygotowanie:Kaszę ugotuj „na sypko”. Kurki dokładnie umyj i oczyść z piasku, jeśli są naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem kurki, zalej je białym winem, a gdy odparuje, dodaj śmietankę, tymianek i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku. Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Podawaj z posiekaną pietruszką.

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 20. "Szabaśnik"

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3