Dania z makaronem: zapiekanki makaronowe, makaron z sosami, warzywami i grzybami. Szybkie dania z makaronem [PRZEPISY]
Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem
Składniki
400 g makaronu tagliatelle
100 g borowików (świeże lub mrożone)
150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol)
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
250 ml słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone lub świeże i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem.
Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.