Brownie to ciasto znane na całym świecie. My proponujemy jego zdrowszą wersję – z fasoli, z dodatkiem słodzika oraz karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego.
Składniki
- 2 puszki fasoli czerwonej (bardzo dobrze wypłukanej zimną wodą)
- 2 banany
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
- 5 łyżek syropu klonowego
- 5 łyżek erytrytolu (zdrowsza wersja słodzika)
- 3 łyżki karobu (mączka chleba swiętojańskiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
Wszystkie składniki, za wyjątkiem mąki i proszku do pieczenia, zblendować na gładką masę. Dodać proszek i mąkę dalej blendując. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut. W międzyczasie przygotować polewę roztapiając składniki w kąpieli wodnej. Polewę wylać na ciasto dopiero po jego wystygnięciu.
Przepis marki Intenson

Wideo