MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego liście ogórków żółkną? To nie musi być choroba. Uprawy da się jeszcze uratować

Katarzyna Zawada
Żółte liście ogórków? Przyczyn może być kilka.
Żółte liście ogórków? Przyczyn może być kilka. pixabay.com
Dorodny warzywnik to marzenie każdego ogrodnika. Początek lata to zbiór wielu roślin, także nowalijek. W lipcu przyjdzie sezon na ogórki gruntowe, które idealnie sprawdzą się na przetwory. Przy ich uprawie czasem pojawiają się problemy, które można rozwiązać domowymi sposobami. Liście ogórków żółkną? Sprawdź, jak im pomóc.

Spis treści

Każda zmiana na roślinach może budzić niepokój. Czasem jest to wina chorób lub działania szkodników, czasem nieodpowiednich warunków. W przypadku upraw ogórków gruntowych częstym zmartwieniem są żółknące liście. Najlepiej zawczasu zadbać o rośliny, a jeśli problem pojawia się w trakcie wzrostu, od razu reagować.

Jak uprawiać ogórki?

W lipcu zaczną dojrzewać m.in. pomidory, cebule z dymki i ogórki. Te ostatnie nie są trudne w uprawie, ale wymagają konkretnego stanowiska. Z rozsad sadzi się je jeszcze w kwietniu, z kolei wysiew do gruntu najlepiej jest przeprowadzić 10-20 maja.

Ogórki nie lubią gleb zbyt kwaśnych, dlatego warto sprawdzić wcześniej pH, które powinno mieścić się w zakresie 6.5-7.0. Jeśli odczyn jest kwaśny, powinniśmy zdecydować się na wapnowanie i to z wyprzedzeniem, pisze Agata Wodzień-Nowak, Strefa Agro.

Obfite plony ogórków może zaburzyć nieznajomość poplonu lub sąsiedztwa. Ogórki nie obrodzą w ziemi po gatunkach kapustnych, marchwi, ziemniaku czy selerze. Nie warto też wybierać miejsc, gdzie wcześniej znajdowały się warzywa psiankowate i dyniowate.

Z kolei dobre sąsiedztwo dla ogórków, które warto mieć w warzywniku, to m.in. rośliny strączkowe, oregano, czosnek, szczypiorek i buraki.

Dlaczego liście ogórków żółkną?

Ogórek jest warzywem ciepłolubnym, potrzebuje żyznej gleby i odpowiedniej ilości wody. Czasem jednak pojawiają się problemy w uprawie, plony są słabe albo na etapie wzrostu liście nabierają żółtej barwy. Powodów może być kilka:

  • brak lub niedobór składników mineralnych (azot, potas),

  • niewłaściwe podlewanie,

  • zmiana warunków pogodowych,

  • obecność szkodników,

  • choroby, np. mączniak.

W przypadku chorób czy obecności insektów najczęściej stosuje się opryski lub naturalne preparaty odstraszające. Na forach często polecane są opryski z sody oczyszczonej lub wody utlenionej. Najczęściej jednak żółknięcie liści spowodowane jest brakiem odżywienia lub prostymi błędami, a to można łatwo naprawić.

Czy można źle podlewać ogórki? Można. Wielu początkujących ogrodników podlewa rośliny z góry, a to powoduje moczenie liści. W efekcie, zamiast do korzeni, woda zalewa całą uprawę. Może to prowadzić zamierania liści, na dalszym etapie do chorób. Jeśli nie masz funduszy na zakup kropelkowego systemu nawadniania, pamiętaj, aby strumień wody z węża kierować na ziemię tuż przy korzeniach.

Pamiętaj też, że ogórki należy podlewać wodą o temperaturze otoczenia, gdyż zimna woda może spowodować u nich szok termiczny, prowadzący do zaburzeń w rozwoju roślin, przypomina Katarzyna Laszczak, RegioDom.

Ogórki są wymagające, jeśli chodzi o potrzeby składnikowe. W pierwszej kolejności, gdy zauważysz problem żółknących liści, zadbaj o to, aby dostarczyć im odpowiednich składników mineralnych. Niedobór magnezu lub potasu może być przyczyną problemu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ubezpieczenie maszyn rolniczych. Kiedy jest obowiązkowe?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dlaczego liście ogórków żółkną? To nie musi być choroba. Uprawy da się jeszcze uratować - Strefa Agro

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska