Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do poczytania. Książka „Przysmaki kuchni myśliwskiej” Henryka Dębskiego [NOWOŚCI WYDAWNICZE]

opr. Magda Smoleń
„Przysmaki kuchni myśliwskiej” to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. W książce znajdziecie ponad 800 przepisów.
„Przysmaki kuchni myśliwskiej” to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. W książce znajdziecie ponad 800 przepisów.
13 stycznia 2021 premierę miała nowa edycja klasycznej książki Henryka Dębskiego, „Przysmaki kuchni myśliwskiej”. Książka zawiera ponad 800 przepisów. Dzięki ich różnorodności umożliwia przygotowanie potraw zarówno bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Autor zebrał i opracował nie tylko przepisy na potrawy z popularnych gatunków dziczyzny, ale także ze zwierząt chronionych. Nie mogło zabraknąć ich w tak kompleksowym opracowaniu, stanowią bowiem część polskiego i światowego dziedzictwa kulinarnego.

Jak podkreśla autor „Przysmaki kuchni myśliwskiej” to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. Pierwsza - „Kuchnia myśliwska”, wydana została w Wilnie w roku 1845 przez Jana Szyttlera, autora znakomitych książek kucharskich. Pomimo swej niewielkiej objętości stanowi ona bezcenny zbiór wiadomości o myśliwskiej sztuce kulinarnej. Od tego czasu po dzień dzisiejszy nikt w naszym kraju nie zadał sobie trudu napisania książki kucharskiej na ten temat, nie licząc skromnej broszury o sposobach przyrządzania zwierzyny i dzikiego ptactwa, wydanej nakładem Towarzystwa Wydawniczego Bluszcz, lub też nielicznych przepisów w książkach kucharskich czy w Kalendarzach myśliwskich.
„Książka, którą oddaję w Wasze ręce, Drodzy Czytelnicy, jest podsumowaniem dorobku myśliwskiej polskiej sztuki kulinarnej z uwzględnieniem bardzo atrakcyjnych przepisów kulinarnych innych narodów. Dzięki różnorodności przepisów umożliwia przygotowanie potraw zarówno bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Może budzić wątpliwość, czy umieszczenie w książce potraw ze zwierząt chronionych jest uzasadnione. Moim zdaniem jednak potrawy z tych zwierząt nie powinny ulec zapomnieniu".
Henryk Dębski

 

Przysmaki kuchni myśliwskiej. Henryk Dębski. Wydawnictwo Dragon
Przysmaki kuchni myśliwskiej. Henryk Dębski. Wydawnictwo Dragon

 
Przysmaki kuchni myśliwskiej
Henryk Dębski
Premiera: 13 stycznia 2021
Wydawnictwo Dragon

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska