Jak podkreśla autor „Przysmaki kuchni myśliwskiej” to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. Pierwsza - „Kuchnia myśliwska”, wydana została w Wilnie w roku 1845 przez Jana Szyttlera, autora znakomitych książek kucharskich. Pomimo swej niewielkiej objętości stanowi ona bezcenny zbiór wiadomości o myśliwskiej sztuce kulinarnej. Od tego czasu po dzień dzisiejszy nikt w naszym kraju nie zadał sobie trudu napisania książki kucharskiej na ten temat, nie licząc skromnej broszury o sposobach przyrządzania zwierzyny i dzikiego ptactwa, wydanej nakładem Towarzystwa Wydawniczego Bluszcz, lub też nielicznych przepisów w książkach kucharskich czy w Kalendarzach myśliwskich.
„Książka, którą oddaję w Wasze ręce, Drodzy Czytelnicy, jest podsumowaniem dorobku myśliwskiej polskiej sztuki kulinarnej z uwzględnieniem bardzo atrakcyjnych przepisów kulinarnych innych narodów. Dzięki różnorodności przepisów umożliwia przygotowanie potraw zarówno bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Może budzić wątpliwość, czy umieszczenie w książce potraw ze zwierząt chronionych jest uzasadnione. Moim zdaniem jednak potrawy z tych zwierząt nie powinny ulec zapomnieniu".
Henryk Dębski

Przysmaki kuchni myśliwskiej
Henryk Dębski
Premiera: 13 stycznia 2021
Wydawnictwo Dragon
