Podbiał oznacza wiosnę. Przepisy z podbiału dla zdrowia i urody
Jeśli byliśmy ostatnio na spacerze, na pewno zauważyliśmy charakterystyczną roślinę. Małe kwiatuszki wyróżniają się pośród powszechnej szarości żółtymi...
Co włożyć do wielkanocnego koszyczka? Sprawdź symbolikę
W Wielką Sobotę tradycyjnie niesiemy święcone do kościoła. W Polsce wielkanocne świętowanie rozpoczyna podzielenie się z bliskimi poświęconymi pokarmami na...
Wielkanoc: Woda żywa, pogrzeb żuru, boże rany. Zwyczaje i symbole wielkanocne
Symbole wielkanocne mają dla nas duże znaczenie, choć nie zawsze w pełni rozumiemy, jaka historia się za tym kryje. W tradycjach Wielkanocy elementy...
Co włożyć do wielkanocnego koszyczka: Jakie jest znaczenie pokarmów?
Wielkanoc dla większości z nas kojarzy się z koszyczkiem do święcenia i wielkanocnym śniadaniem. W Wielką Sobotę tradycyjnie niesiemy koszyczki na poświęcenie...
Kawa na Wielkanoc. Proste przepisy na niezwykłą kawę na Święta
Święta to czas odpoczynku i przyjemności. Wspaniała, gorąca kawa to jest coś, co pozwala przetrwać kolejny dzień. Kawa jest bardzo wdzięcznym partnerem naszych...
Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co tak naprawdę je różni?
Zarówno śmietana, jak i śmietanka stanowią perfekcyjne uzupełnienie wielu potraw. Do kawy, do ciasta, do zupy, a może do sałatki? Możliwości jest wiele! Czy...
Fafernuchy, pokuczaj czy parzybroda... Wiesz co jesz?
Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska...
Poznaj sezonowe warzywa, których nie możesz przegapić!
Wiosna nieodłącznie kojarzy się z nowalijkami. Sałata, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka to pierwsze ze świeżych warzyw, które pojawiają się w naszej kuchni...
3 powody, by jeść płatki zbożowe
Produkty powstałe ze zbóż, w tym pełnoziarniste płatki, to ważny element prawidłowego sposobu odżywiania. Obok warzyw i owoców przetwory zbożowe powinny...
Pomysły na wykorzystanie chleba tostowego
Dla wielu osób chleb tostowy to sprawdzony sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Jest pyszny zarówno w połączeniu z mięsem i warzywami, wyjęty z tostera, jak...
5 zaskakujących faktów o kuchni staropolskiej
Kuchnia staropolska. Mięsiwa z nutą imbiru i cynamonu, nietypowe stworzenia rzeczne oraz brak ziemniaków. Nie są to cechy typowe dla kuchni z odległych krain,...
Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Czy jednak każdy z nas wie, czym dokładnie różni się „należy spożyć...
Jej wysokość pizza. Wszystko, co chcecie wiedzieć o tym włoskim przysmaku
Chrupiące ciasto, świeże zioła, lejący się ser i ten zapach! Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Margherita, pepperoni, hawajska… już same nazwy wystarczą,...
Pizza – rodzaje, smaki i techniki przygotowania
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Poznajcie kilka ciekawostek na temat tego przysmaku. Kultowa pizza margherita to zaledwie wierzchołek smakowej...
5 sposobów na kaszę gryczaną
Kasza gryczana to nie tylko źródło mnóstwa składników odżywczych, ale i kulinarnych inspiracji! Nawet jeśli nie zawsze masz na nią pomysł, to warto wprowadzić...
Kawa z jajkiem lub grzybami? Tak się pija na świecie!
Karnawał to czas zabawy, szaleństwa, ale i eksperymentowania, również smakiem. Mowa o kawie - trunku znanym i cenionym ponad granicami, który w zależności od...
Odkryj smaki kuchni tajlandzkiej
Kiedy myślimy o kuchni tajlandzkiej, prawdopodobnie nasza uwaga wędruje w kierunku smaku słodko-kwaśnego, pikantnego curry, czy aromatycznej trawy cytrynowej....
Liczi, czyli chińska śliwka
Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Jak się ją je i do czego można wykorzystać liczi?
Rooibos: w czym tkwi tajemnica słonecznego naparu?
Ujęty w jedną kategorię herbat czerwonych wraz z chińskim pu-erh rooibos tak naprawdę wcale herbatą nie jest. Jego przypominające igły listki nie pochodzą z...
Przepisy na aromatyczne, rozgrzewające kawy na święta
Aromat korzennych przypraw, przeplatający się z cytrusowymi nutami, to nieodłączny zapach Bożego Narodzenia. Znane ze świątecznych przysmaków wyraziste...
Egzotyczne przyprawy w twojej kuchni
Choć klasykiem w polskiej kuchni jest pieprz i sól, a w innym przypadku oregano i bazylia, to warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane...
Czy jesteśmy gotowi na hamburgery z próbówki?
Pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Kosztował trzysta tysięcy dolarów... Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Rolety
Dodano wczoraj w kategorii Rolety
Dodano 2 dni temu w kategorii Sklep meblowy
Dodano 2 dni temu w kategorii Serwis komputerowy