Proste przepisy na niezwykłą kawę, sprawdź
Czas odpoczynku i przyjemności - to może być chwila z kawą. Wspaniała, gorąca kawa to jest coś, co pozwala przetrwać kolejny dzień. Kawa jest bardzo wdzięcznym...
Podbiał oznacza wiosnę. Przepisy z podbiału dla zdrowia i urody
Jeśli byliśmy ostatnio na spacerze, na pewno zauważyliśmy charakterystyczną roślinę. Małe kwiatuszki wyróżniają się pośród powszechnej szarości żółtymi...
Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co tak naprawdę je różni?
Zarówno śmietana, jak i śmietanka stanowią perfekcyjne uzupełnienie wielu potraw. Do kawy, do ciasta, do zupy, a może do sałatki? Możliwości jest wiele! Czy...
Odkryj smaki kuchni tajlandzkiej
Kiedy myślimy o kuchni tajlandzkiej, prawdopodobnie nasza uwaga wędruje w kierunku smaku słodko-kwaśnego, pikantnego curry, czy aromatycznej trawy cytrynowej....
Podróż kulinarna do Tajlandii bez biletu lotniczego
Są seriale, które sprawiają, że mamy ochotę natychmiast spakować walizkę i ruszyć w podróż. „Biały Lotos” należy właśnie do tej kategorii. Sceneria najnowszego,...
Ziemniaczane mity, czyli cała prawda o kartoflach
Ziemniaki – nasze dobro narodowe. Jeden z podstawowych składników polskiej diety, ceniony za wszechstronność i smak. Źródło białka posiadającego bardzo wysoką...
10 fascynujących faktów o francuskich serach
Francja znana jest nie tylko z pięknych zabytków, mody i zapierających dech w piersiach widoków, ale także ze znakomitej kuchni. A w niej prym wiodą sery. W...
Kasza jęczmienna. Jedz ją na zdrowie
Wyróżnia się wysoką zawartością białka roślinnego, budulca tkanek, oraz błonnika, usprawniającego pracę jelit. Kasza jęczmienna, bo o niej mowa, jest bogata w...
Jej wysokość pizza. Wszystko, co trzeba wiedzieć o tym włoskim przysmaku
Chrupiące ciasto, świeże zioła, lejący się ser i ten zapach! Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Margherita, pepperoni, hawajska… już same nazwy wystarczą,...
Fafernuchy, pokuczaj czy parzybroda... Wiesz co jesz?
Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska...
Kawa z jajkiem lub grzybami? Tak się pija na świecie!
Karnawał to czas zabawy, szaleństwa, ale i eksperymentowania, również smakiem. Mowa o kawie - trunku znanym i cenionym ponad granicami, który w zależności od...
Liczi, czyli chińska śliwka
Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Jak się ją je i do czego można wykorzystać liczi?
Pszenica - zdrowie z pełnego ziarna
Pomimo jej wszechobecności w przeróżnych produktach, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie korzyści nam daje. Pszenica, bo o niej mowa, jest źródłem...
Fenomen bułki z dziurką, która podbija cały świat!
Choć większości z nas bajgle kojarzą się głównie z Nowym Jorkiem, ich rodowód wywodzi się prawdopodobnie z Polski. Wszystko za sprawą prężnie rozwijającej się...
Moc drogocennych olejów
Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów...
Wszystko, co trzeba wiedzieć o kukurydzy
Czy kukurydza jest zdrowa? Jakie wartości odżywcze w sobie kryje? Jak wybrać świeżą kukurydzę? Czy można ją mrozić? Na te i inne pytania odpowiada specjalistka...
Polskie owoce i warzywa na zdrowie!
Zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to...
Wszystko co chcecie wiedzieć o zielonej herbacie
Delikatna w smaku, pobudzająca, niezawierająca żadnych kalorii – mowa o pysznej herbacie zielonej. To także ogromne źródło przeciwutleniaczy i innych wartości...
Wszystkie tajemnice dyni
Dynia – od lat coraz częściej gości w naszych domach. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie...
Egzotyczne przyprawy w twojej kuchni
Choć klasykiem w polskiej kuchni jest pieprz i sól, a w innym przypadku oregano i bazylia, to warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane...
Rooibos: w czym tkwi tajemnica słonecznego naparu?
Ujęty w jedną kategorię herbat czerwonych wraz z chińskim pu-erh rooibos tak naprawdę wcale herbatą nie jest. Jego przypominające igły listki nie pochodzą z...
Pomysły na wykorzystanie chleba tostowego
Dla wielu osób chleb tostowy to sprawdzony sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Jest pyszny zarówno w połączeniu z mięsem i warzywami, wyjęty z tostera, jak...
Dodano 2 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 3 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano 3 dni temu w kategorii Adwokat