Wszystko co chcecie wiedzieć o zielonej herbacie
Delikatna w smaku, pobudzająca, niezawierająca żadnych kalorii – mowa o pysznej herbacie zielonej. To także ogromne źródło przeciwutleniaczy i innych wartości...
Wszystkie tajemnice dyni
Dynia – od lat coraz częściej gości w naszych domach. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie...
Egzotyczne przyprawy w twojej kuchni
Choć klasykiem w polskiej kuchni jest pieprz i sól, a w innym przypadku oregano i bazylia, to warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane...
Rooibos: w czym tkwi tajemnica słonecznego naparu?
Ujęty w jedną kategorię herbat czerwonych wraz z chińskim pu-erh rooibos tak naprawdę wcale herbatą nie jest. Jego przypominające igły listki nie pochodzą z...
Pomysły na wykorzystanie chleba tostowego
Dla wielu osób chleb tostowy to sprawdzony sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Jest pyszny zarówno w połączeniu z mięsem i warzywami, wyjęty z tostera, jak...
Moc naturalnych przypraw od kuchni
Jak podkreślić bogactwo smaków i aromatów przygotowywanych potraw? W jaki sposób wydobyć z głównych komponentów dań to co najlepsze? Dlaczego warto używać...
Meksykańskie święto Día de los Muertos to połączenie kultury i kuchni
Przełom października i listopada to w wielu miejscach na świecie okres szczególnej pamięci o bliskich zmarłych. To także okazja, aby w wyjątkowy sposób uczcić...
Trzy przepisy na magiczne potrawy z dynią w roli głównej
Halloweenowe przyjęcie wymaga specjalnej oprawy. To świetna okazja, by wykazać się kreatywnością w przygotowaniu kostiumów, wspólnych aktywności czy dekoracji....
Leśne grzyby – minimum kalorii i maksimum smaku!
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie...
Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie
Kupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Czy jednak każdy z nas wie, czym dokładnie różni się „należy spożyć...
Wszystkie tajemnice pomidora
Sezon na pomidory. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym...
Zobacz, co najlepiej jeść podczas upałów
Co jeść gdy jest upał? W letnie, ciepłe dni wiele osób odczuwa zdecydowanie mniejszy apetyt. Podpowiadamy jak prawidłowo komponować posiłki, które dodatkowo...
Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?
O tym, że są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące wiadomo nie od dziś, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co skrywają w sobie młode...
5 zaskakujących faktów o kuchni staropolskiej
Kuchnia staropolska. Mięsiwa z nutą imbiru i cynamonu, nietypowe stworzenia rzeczne oraz brak ziemniaków. Nie są to cechy typowe dla kuchni z odległych krain,...
Zobacz, czego nie wiesz o kwasach omega-3
Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ, nie tylko na pracę mózgu, serca, ale także narządu wzroku. Warto o tym...
Od czasów PRL Ludwik zmywa w kuchni. Wcześniej nie znano płynów do zmywania!
Od 60 lat dba o czystość naczyń w polskich domach. Wcześniej nie znano płynów do mycia naczyń! Ludwik jest nie tylko popularnym detergentem, ale... symbolem...
Rokitnik, czyli rosyjski ananas lub złoto Syberii
Rokitnik. Ta niepozorna roślina jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie i śmiało przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej...
5 sposobów na kaszę gryczaną
Kasza gryczana to nie tylko źródło mnóstwa składników odżywczych, ale i kulinarnych inspiracji! Nawet jeśli nie zawsze masz na nią pomysł, to warto wprowadzić...
Jak efektywnie wykorzystać resztki w kuchni?
W sezonie wiosenno-letnim zaczynamy kupować więcej owoców i warzyw, które nie zawsze uda nam się spożyć, gdy są świeże. Czasem wystarczy połączyć je na szybko...
Co włożyć do wielkanocnego koszyczka i jakie jest znaczenie pokarmów?
Wielkanoc dla większości z nas kojarzy się z koszyczkiem do święcenia i wielkanocnym śniadaniem. W Wielką Sobotę tradycyjnie niesiemy koszyczki na poświęcenie...
Co włożyć do wielkanocnego koszyczka? Sprawdź symbolikę
W Wielką Sobotę tradycyjnie niesiemy święcone do kościoła. W Polsce wielkanocne świętowanie rozpoczyna podzielenie się z bliskimi poświęconymi pokarmami na...
Wielkanoc: Woda żywa, pogrzeb żuru, boże rany. Poznaj zwyczaje i symbole wielkanocne
Symbole wielkanocne mają dla nas duże znaczenie, choć nie zawsze w pełni rozumiemy, jaka historia się za tym kryje. W tradycjach Wielkanocy elementy...
Dodano 9 godzin temu w kategorii Projektowanie wnętrz
Dodano 15 godzin temu w kategorii Catering
Dodano 2 dni temu w kategorii Usługi remontowe