Pizza – rodzaje, smaki i techniki przygotowania
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Poznajcie kilka ciekawostek na temat tego przysmaku. Kultowa pizza margherita to zaledwie wierzchołek smakowej...
Przepisy na aromatyczne, rozgrzewające kawy na święta
Aromat korzennych przypraw, przeplatający się z cytrusowymi nutami, to nieodłączny zapach Bożego Narodzenia. Znane ze świątecznych przysmaków wyraziste...
Czy jesteśmy gotowi na hamburgery z próbówki?
Pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Kosztował trzysta tysięcy dolarów... Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w...
Letnia, zdrowa dieta warzywna
Dieta na lato. Lato to natłok informacji o konieczności zadbania o swoją kondycję fizyczną. Czy jednak zdrowe ciało musi się równać wyrzeczeniom i...
Sięgnij po polskie superowoce
Aronia, czarna porzeczka i rokitnik. Co je łączy? To polskie superowoce, które kryją w sobie niesamowite właściwości.
Gotowanie na kilka dni – jak robić to tanio, oszczędnie
Jak zaoszczędzić w kuchni? Jak gotować tanio i oszczędnie? Z przeprowadzonych przez UCE Research analiz wynika, że obecnie już 60 proc. Polaków oszczędza na...
Kuchnia szybka, sprytna i zdrowa
Zdrowa kuchnia. Pośpiech sprawia, że jemy szybko narzekając na jakość dań, które przecież sami przygotowaliśmy czy ilość wyrzucanego co tydzień jedzenia, które...
Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy przez cały rok
W doniczkach zdobiących domowe parapety najczęściej znaleźć można bazylię, tymianek i rozmaryn. Z powodzeniem możemy uprawiać także kolendrę, majeranek oraz...
5 zasad przechowywania warzyw i owoców
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Tymczasem istnieje prosty i tani...
3 zasady, których warto nauczyć się od wegetarian
Czy wiesz, że wegetarianizm nie jest wymysłem naszych czasów? Znany był już w starożytnych Indiach oraz w greckim kręgu kulturowym. Był integralną częścią...
TOP 10 produktów, które urozmaicą nawet najbardziej tradycyjną kuchnię
Narzekasz na nudę w swojej kuchni? Nie musisz wywracać do góry nogami swojego jadłospisu i kulinarnych przyzwyczajeń. Wystarczy, że stopniowo zaczniesz...
Na jakie warzywa warto postawić podczas przednówka?
Zeszłoroczne warzywa i owoce powoli się kończą, młodych jeszcze nie ma. Przednówek! Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania?
Siemię lniane jak nasiona chia, aronia lepsza od acai? Sprawdź polskie superfoods!
Superfoods, czyli tak zwana superżywność to produkty naturalne, nieprzetworzone, charakteryzujące się wyjątkowo korzystnym działaniem na organizm. Wśród nich...
Przysmaki kuchni myśliwskiej
13 stycznia 2021 premierę miała nowa edycja klasycznej książki Henryka Dębskiego, „Przysmaki kuchni myśliwskiej”. Książka zawiera ponad 800 przepisów. Dzięki...
W dwóch odsłonach: wegańskiej i mięsnej
Stół to miejsce, które łączy, a nie dzieli... I właśnie taką filozofię pokazują Aneta i Jan Kuroń w swojej książce „Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i...
Zobacz 8 powodów, dla których warto jeść warzywa i owoce
16 października swoje święto obchodzą… warzywa i owoce. Dlaczego warto je celebrować? Ponieważ często zapominamy, że codzienna dieta powinna obfitować w te...
Tajemnica smaku jej pączków tkwi w czułości do ciasta
Jeden pączek ma około 250 kalorii. Zważywszy na to, są tacy, którzy potrafią się wstrzymać choćby przed najmniejszym kęsem, ale większość stara się nie...
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach
Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim...
„Brzuchomówcy”, czyli kulinarno-kulturalne rozmowy
Rozsmakuj się w opowieściach o przyjaźni, sztuce i jedzeniu.
Polowanie na grzyby!
Sezon na grzyby 2019 trwa w najlepsze. Warto zajrzeć więc do nowej książki o grzybobraniu „Polowanie na grzyby”. Znajdziecie tam nie tylko cenne wskazówki, ale...
Smak Gościnności w Myślenicach. Triumfowali nasi uczniowie
W tegorocznej, piątej już edycji Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego "Smak Gościnności 2019. Małopolskie produkty tradycyjne i regionalne" organizowanego...
Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej
„Jajko” to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego,...
Dodano 9 godzin temu w kategorii Projektowanie wnętrz
Dodano 15 godzin temu w kategorii Catering
Dodano 2 dni temu w kategorii Usługi remontowe