Nasza Loteria

Na jakie warzywa warto postawić podczas przednówka? [PORADNIK]

mad
Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania?
Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania? materiały prasowe
Zeszłoroczne warzywa i owoce powoli się kończą, młodych jeszcze nie ma. Przednówek! Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania?

Wiosna tuż-tuż! Gdy przyroda ospale budzi się do życia, a my powoli zapominamy o męczących mrozach, zmianie ulega także nasza dieta. I choć specyficzny okres przejściowy, zwany dawniej przednówkiem, nie dostarcza nam jeszcze wielu kulinarnych możliwości, i tak jesteśmy w stanie wyczarować w kuchni dania, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny.

Przednówek: przed nowymi zbiorami

Dawniej przednówkiem nazywano na wsi porę, trwającą przed nowymi zbiorami, aż do pierwszych żniw. Wówczas w spiżarniach bardzo często brakowało już skrzętnie nagromadzonego na zimę jedzenia, a gospodynie musiały się nieźle nagłowić, by z pozostałości przygotować jakiekolwiek potrawy. W obecnych czasach na szczęście nie musimy już martwić się niedoborem pożywienia. Ale i tak umiejętność komponowania codziennej diety, bazującej na dostępnych na przednówku świeżych warzywach, w dalszym ciągu jest niezwykle przydatna.

Przednówkowe hity w menu

Wbrew pozorom na przednówku spokojnie znajdziemy produkty, które dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów.
Wśród bardzo zdrowych warzyw z rodziny kapustnych prym wiedzie... jarmuż.
- Niezwykle popularny ostatnimi czasy jarmuż idealnie odnajdzie się w przednówkowym menu. Zawiera witaminy K, C i B, dodatkowo błonnik, żelazo, magnez, potas, wapń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a bioaktywny związek – sulforafan – chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi - mówi Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg.
Z jarmużem bez trudu stworzymy oryginalne zielone propozycje. Domowe pesto z orzechami nerkowca, koktajl z jabłkiem, bananem i imbirem czy frittata z pieczarkami - w tych wszystkich przepisach jarmuż będzie grał pierwsze skrzypce.

Jakie jeszcze warzywa sprawdzą się na przednówku?

- Coraz chętniej łaskawym okiem spoglądamy w kierunku warzyw korzeniowych, między innymi buraków czy marchwi. Te typowo polskie warzywa często dostępne są w mieszankach z różnorodnymi sałatami – jak np. Bolero mix z burakiem czerwonym czy Fitness mix oraz Colour mix z marchewką. Dzięki takim połączeniom mieszanki idealnie pasują do większości dań obiadowych jako dodatek lub w kompozycji z wybranymi składnikami, pełniąc rolę samodzielnego dania – uzupełnia Katarzyna Głębocka.
Warzywa korzeniowe to także wartościowe źródła witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.
Marchewka jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika, beta-karotenu, spore ilości witaminy K i C, a także witamin z grupy B. Ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Buraki wykazują z kolei właściwości krwiotwórcze, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, łagodzą występowanie zgagi, usprawniają również pracę przewodu pokarmowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska