Przepisy na jajka faszerowane
Przepisy na jajka. Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek – można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku.
„Jajko” to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak.
A jaki jest twój?
Kasia i Zosia Pilitowskie, mama i córka, wegetarianki, właścicielki i kucharki w barze śniadaniowym „Ranny Ptaszek” w Krakowie. Kasia równocześnie zarządza kuchnią w „Hummus Amamamusi” na krakowskim Kazimierzu, od kilku lat prowadzi z powodzeniem największy festiwal kulinarny w Krakowie „Najedzeni Fest!”, organizuje letni Piknik Krakowski w parkach Krakowa i walczy o drzewa. Zosia jest mistrzynią kiszonek i miłośniczką kuchni azjatyckiej.
Zobaczcie przykładowe przepisy z książki na jajka faszerowane!

Różowe jajka kiszone
- 6 jajek
- 150 ml octu jabłkowego
- 150 ml czerwonego octu winnego
- 200 ml wody
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 10 g estragonu
- 1 upieczony burak, obrany i pokrojony
- w cienkie plasterki
Przygotuj słoik na kiszonkę. Wyparz go razem z pokrywką. Oba octy, wodę, przyprawy, sól i cukier wlej do rondelka.
Zagotuj i odstaw na bok. Jajka włóż do zimnej wody i zagotuj.Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj 8 minut. Zdejmij z ognia,
odcedź i zalej zimną wodą. Jak najszybciej je obierz, tak aby były jeszcze ciepłe. Włóż do słoika plasterki buraka, estragon
i jajka, po czym wlej octową zalewę. Dobrze zakręć słoik i ostudź przed wstawieniem do lodówki. Po trzech dniach jajka są gotowe do jedzenia. Możesz je trzymać w lodowce przez trzy miesiące. Mają przepiękny kolor i znakomicie dopełnią zarówno letnie, jak i zimowe sałatki.

Fritatta ze szpinakiem i ziemniakami
- 2 łyżki stołowe oliwy extra vergine
- 4 małe ugotowane ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- duża garść umytego szpinaku bez
- łodyżek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- 20 g parmezanu
- 10 g bryndzy lub fety
- do smaku: sól, pieprz
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę, uważaj, aby nie zbrązowiał. Dodaj
liście szpinaku i blanszuj je poł minuty, aż zmiękną. W misce roztrzep jajka. Dodaj zblanszowany szpinak, zioła, pokruszoną
fetę lub bryndzę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i dodaj pokrojone w półplasterki ziemniaki. Podgrzewaj je 2 minuty. Wylej masę jajeczną na patelnię. Posyp startym parmezanem, przykryj i smaż 3 minuty. Przygotuj płaski talerz nieco większy niż patelnia. Zestaw patelnię z ognia, przykryj ją talerzem i energicznie odwróć. Zsuń frittatę z powrotem na patelnię i smaż jeszcze 2 minuty. Masa jajeczna powinna być dobrze ścięta.

Sabih
- jajka, po jednym na osobę
- średni bakłażan
- sos tahini
- sos amba (gotowy sos z pikli mango,
- można kupić w sklepach z arabskimi
- produktami)
- pita, po jednej na osobę (lub duża
- pszenna bułka)
- olej słonecznikowy
sałatka izraelska
- 100 g pomidorków koktajlowych
- lub 2 dojrzałe pomidory
- 2 nieduże ogórki
- garść świeżej mięty
- garść natki pietruszki
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- sól
Bakłażan pokrój na 5-milimetrowej grubości plasterki, posól i odstaw na poł godziny. Po tym czasie osusz je papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż plastry na złoto. Odkładaj je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przygotuj sos tahini i sałatkę izraelską. Jajka ugotuj na twardo. Podgrzej pitę w tosterze. Jeśli masz bułkę, która nie mieści się w tosterze, opiecz ją w piekarniku pod górną grzałką i przekrój na poł. Do każdej połówki wlej po łyżce sosu tahini i amby. Włoż 2 ćwiartki jajka na twardo i 2 plastry bakłażana. Dopełnij każdą połówkę sałatką izraelską.
Po wierzchu możesz jeszcze raz polać całość sosem tahini. Pomidorki i ogórki pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną
miętę i natkę pietruszki. Dopraw sokiem z cytryny i solą.

Szakszuka
- jajka, po jednym na osobę
- 1 łyżka kuminu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 czerwone papryki
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- do smaku: sól, pieprz
Pokrój cebulę w piórka. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na półcentymetrowe paski. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i duś ją, aż będzie szklista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i kumin. Duś pod przykryciem 20 minut do miękkości. Dodaj pomidory, przecier, natkę pietruszki i kolendrę (zostaw trochę zieleniny do posypania). Gotuj jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.
Wyciągnij liście laurowe, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przenieś sos na patelnię. Zrób w nim miejsce na jajko, tak aby widać było dno patelni. Na każdą porcję przypada jedno jajko. Postaw patelnię na niedużym ogniu, przykryj i zapiekaj, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne.
Szakszukę podawaj obficie posypaną natką pietruszki, kolendrą i świeżo mielonym pieprzem. W wersji de luxe zapiecz ją z serem feta.
Zobacz też:Przepisy naszych Czytelników na wielkanocne jajka faszerowane
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN
