Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Domowa biała kiełbasa smakuje wybornie.
Domowa biała kiełbasa smakuje wybornie. Paulina Nosek
Przepis na domową białą kiełbasę.

Jak zrobić białą kiełbasę w domu? Przepis jest bardzo prosty. Recepturą na białą domową kiełbasę podzieliła się nasza Czytelniczka Paulina Nosek.

Składniki

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 kg schabu bez kości
  • 50 dag surowego boczku
  • 50 dag słoniny
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 6 czubatych łyżek majeranku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 metry jelit wieprzowych
  • 200 ml wody z dwiema kostkami lodu
  • kilka kawałków sznurka
  • 2 łyżeczki octu
  • pół łyżeczki smalcu
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie
Dwie godziny wcześniej jelita opłukać letnią wodą z solą. Następnie zalać je wodą o temperaturze około 30 stopni i pozostawić na godzinę. Odlać wodę, uzupełnić ponownie z jedną łyżeczką octu (dzięki temu jelita będą bardziej przejrzyste).
Z karkówki oraz schabu wyciąć błonki, ewentualne ścięgna i nadmiar tłuszczu. Pokroić w średniej wielkości kostkę i zemleć w maszynce na najgrubszych oczkach.
Boczek oraz słoninę również po­kro­ić i zemleć dwa razy – raz na największych a następnie na średnich oczkach razem z czosnkiem.
Do mięsa dodać przyprawy – peklosól, sól morską, majeranek, kminek, pieprz, ziele angielskie i czosnek niedźwiedzi.
Do szklanki wlać wodę i dodać kostki lodu. Wymieszać razem z całym mięsem i wyrabiać około 20-30 minut, aż masa stanie się kleista.
Średniej wielkości tulejkę smarujemy odrobiną smalcu i nawlekamy ostrożnie jelita, zwracając uwagę czy nie ma dziur. Usuwamy nadmiar powietrza dociskając tłokiem mięso (cały czas trzeba mocno dociskać, by do jelit nie dostawało się powietrze). Zawiązujemy końcówkę.
Nadziewamy jelita masą mięsną, co piętnaście cm zawiązujemy sznureczkiem.
Gotową kiełbasę parzymy 20 minut w wodzie z dodatkiem liści laurowych w temperaturze 80 stopni (uważamy, żeby absolutnie nie zagotować).
Kiełbasę po sparzeniu można od razu jeść lub upiec/zamrozić/odsmażyć na patelni.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3