Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pyszną, domową pasztetową? Radzi szef kuchni [PRZEPIS]

Janusz Fic
Domowa pasztetowa jest łatwa do zrobienia. Zamiast osłonek można wykorzystać słoiki.
Domowa pasztetowa jest łatwa do zrobienia. Zamiast osłonek można wykorzystać słoiki. Anna Kaczmarz
Przepis na pyszną, domową pasztetową.

Domowa pasztetowa - przepis. Janusz Fic jest szefem kuchni w podkrakowskim Dworze Sieraków. Restauracja ma rekomendację od stowarzyszenia Slow Food Polska. To gwarancja, że w lokalu podawane są potrawy z produktów sezonowych, regionalnych i świeżych. Domową pasztetową możemy przygotować w osłonkach lub słoikach.

Składniki

  • 2,40 kg podgardla
  • 1 kg boczku
  • 1 kg wątroby wieprzowej
  • 0,5 kg słoniny
  • 15 dag bułki tartej
  • 40 dag cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól, pieprz, suszony lubczyk - do smaku
  • jelita wieprzowe lub osłonki do faszerowania, ewentualnie słoiki

Wykonanie
Podgardle, boczek, słoninę pokroić w kostkę. Rozgrzać garnek z grubym dnem. Do rozgrzanego garnka włożyć pokrojone mięso. Dodać pokrojoną cebulę. Całość przesmażyć około 5 min. Dodać przyprawy. Zalać 1/2 szklanki wody. Garnek przykryć i wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 60 minut. Wątrobę przesmażamy na łyżce oleju. Mięso wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Po wystudzeniu mięso i wątrobę zemleć w maszynce o cienkim sitku. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wymieszać.

Powstałą masą nadziać jelita bądź osłonki. Tak powstałe pasztetowe parzyć przez około 40 minut w temperaturze 80 stopni.
Zamiast nadziewać, powstałą masę możemy przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować w temperaturze 80 stopni przez około 40 minut. Pasteryzowanie powtórzyć. 

Zobacz też:Pasztet z królika od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Zobacz też:Babciny pasztet bożonarodzeniowy: pyszny i szybki

Zobacz też: Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych

Zobacz też:Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy od Koła Gospodyń Wiejskich

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska