Wielkanocny pasztet z królika - przepis. Przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej (gmina Niepołomice).
Składniki
- 1 królik - około 1 i 1/2 kg
- 1/2 kg podgardla wieprzowego
- 1 duże udko z kurczaka
- 20 dag słoniny
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 3-4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo
- foremki aluminiowe lub wąska brytfanka do upieczenia pasztetu
Ewentualnie
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Królika, królika, podgardle i udko opłukać, ułożyć w rondlu, zalać wodą, dodać ziele angielski i liść laurowy. Gotować około dwóch godzin na wolnym ogniu.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić, aby powstały rumiane skwareczki. Dodać pokrojoną cebulę i przez 5 minut dusić. Do tak przygotowanego tłuszczu dodać opłukane i osuszone wątróbki, przykryć patelnie i dusić 8-10 minut. Odstawić do wystudzenia. Ugotowane mięso obrać z kości. Bułkę namoczyć w szklance wywaru. Mięso, wątróbkę i namoczona bułkę zemleć dwa razy. Do masy dodać jajka i przyprawy: pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wyrobić na pulchną masę, nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem do wysokości trzech czwartych foremki. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny, pasztet jest upieczony gdy lekko się zrumieni.
Podawać z żurawiną.
Nakładając pasztet do foremek, można dodać jajka ugotowane na twardo.
Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN
